Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Vascularizatia Ficatului

Vascularizatia Ficatului

Vascularizatia FicatuluiVascularizatia ficatului este dubla: nutritiva si functionala si este  realizata de:

a) Artera hepatica. Ia nastere din trunchiul celiac. La inceput continua directia aceastuia si cand intalneste vena porta se divide in doua ramuri terminale: hepatica proprie si artera gastroduodenala. Artera hepatica proprie se divide la nivelul hilului hepatic in ramura dreapta si stanga si da o serie de colaterale: artera pilorica, artera cistica si ramuri terminale.

Artera gastroduodenala se bifurca in artera gastroepiploica drapta si arterele pancreaticoduodenale anterioara si posterioara.

b) Vena porta. Este trunchiul venos colector al sangelui din tractul digestiv subdiafragmatic, pe care il aduce la ficat, i-a nastere din vena mezenterica inferioara care dreneaza colonul stang. Acesta se varsa in vena splenica, care se uneste in continuare cu vena mezenterica superioara (care dreneaza intestinul subtire, panceasul si colonul drept) si care este continuata cu directia de ficat spre vena porta.

Trunchiul venei porte format la nivelul vertebrei L2, inapoia pancrasului mai primeste: vena gastrica stanga, vena pilorica si vena pancreaticoduodenal superioara dreapta.

Vena porta urca spre hilul ficatului unde se termina bifurcandu-se in doua ramuri:

  • dreapta – care este scurta si primeste cele doua vene cistice;
  • stanga – care este lunga si e in legatura cu cele doua vene obliterate, canalul lui Arantius si vena ombilicala a ligamentului rotund.

Vena porta are o lungime de 8-10 cm si are un calibru de 15 mm . Venele suprahepatice fiind 4 grupe principale si accesorii ajung la fata posterioara a ficatului, pe marginea venei cave.

Limfaticele ficatului sunt superficiale si profunde si ajung in glanglionii din hilul ficatului (ganglionii hiliari) si de aici in glanglionii celiaci.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 16:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *