Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Respirator » Vascularizatia plamanului

Vascularizatia plamanului

Vascularizatia plamanului este dubla: functionala si nutritiva. Vascularizatia functionala participa la functia principala a plamanului : aceea de respiratie, adica de schimb gazos intre organism si exterior. Vascularizatia nutritiva asigura substantele nutritive si oxigenul necesare celulelor care intra in alcatuirea plamanului, precum si eliminarea toxinelor.

Vascularizatia functionala a plamanului asigura schimburile gazoase prin intermediul vaselor de sange care alcatuiesc mica circulatie : artera pulmonara (cu ramificatiile ei) care transporta de la inima catre alveole sange cu CO2 si vena pulmonara , care transporta de la alveole spre inima sange cu O2.

Vascularizatia nutritiva face parte din marea circulatie si este asigurata de arterele bronsice , care aduc sange oxigenat de la inima si venele bronsice, care transporta sange venos (cu CO2) spre inima. Arterele bronsice sunt ramuri din aorta , iar venele bronsice – ramuri ale venei cave superioare.

In inspiratie aerul atmosferic patrunde prin caile respiratorii pana la nivelul alveolelor pulmonare, iar in expiratie o parte din aerul alveolar este expulzat la exterior. Acest proces se numeste ventilatie pulmonara. Aerul inspirat este bogat in oxigen, iar aerul expirat este bogat in bioxid de carbon. Miscarile respiratorii se repeta ritmic , fara pauza , in tot cursul vietii. Frecventa respiratorie (FR) in stare de repaus este de 18 respiratii/minut la femeie si de 16 respiratii/minut la barbat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 martie, 2012, 22:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *