Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Vasculita Alergica

Vasculita Alergica

Eritemul polimorf

Vasculitele alergice cuprind un numar mare de diverse entitati clinice dintre care vom descrie doar cateva relativ frecvente, toate avand la baza ca mecanism patogenetic depune­rea de complexe imune circulante in endoteliul capilarelor dermice si tesutul din jur cu initierea unei reactii inflamatorii imune mai mult sau mai putin intense. Toate sunt boli plurietiologice, ca­uzele cele mai uzuale fiind infectiile virale banale, mycoplasmele, streptococii, medicamentele si mai rar colagenozele sau neoplaziile.

Histologic vorbim despre vasculite leucocitoclazice in cazul celor alergice deoarece se caracterizeaza printr-un infiltrat pericapilar format din PMN neutrofile dintre care unele dezinte­grate si cu nuclei picnotici (redusi la „praf nuclear”), proces numit leucocitoclazie. Extravazarea de hematii prin peretele capilar afectat este regula, astfel incat eruptiile purpurice insotesc constant vasculitele alergice. Amintim ca exista si vasculite cu infiltrat limfocitar si respectiv cu infiltrate de tip granulomatos (panarterita nodoasa, granulomatoza Wegener, etc cu etiologie incerta).

Vasculita alergica Goujerot – Ruyter

Cea mai uzuala forma de vasculita, se exprima clinic prin aparitia de numeroase petesii si mai specific de numeroase mici papule atat eritematoase cat si purpurice pe extremitati (lo­calizarea pe maini si picioare este de asteptat pentru ca aici predomina circulatia de tip termi­nal care favorizeaza depunerea de complexe imune). Caracterul purpuric al papulelor se veri­fica prin manevra digitopresiunii. Prezenta lor a dat nastere expresiei „purpura palpabila” care caracterizeaza clinic foarte bine vasculitele de care discutam. In situatii mai grave eruptiile pot deveni papulo-veziculoase, papulo-buloase (vezicule si bule cu continut hemoragic) sau chiar ulcerative cu fond necrotic.

In cazul copiilor mici intre 2 – 10 ani poate sa apara Purpura reumatoida Hennoch – Schonlein, caracterizata prin triada purpura palpabila, dureri colicative abdominale si artrite acute ale gleznelor si coatelor.

Eritemul nodos

Boala se manifesta aproape exclusiv la femei tinere, sub forma unor noduli inflamatori (rosii, duri, durerosi, nicodata ulcerati) care se localizeaza electiv pe gambe si persista 3 – 6 saptamani. De regula boala asociaza sindrom subfebril, artralgii diverse si astenie. Nodulii au o componenta purpurica, pentru ca in timp culoarea lor vireaza, ca si o echimoza, in verzui si apoi galbui, de unde si denumirea mai veche de dermatita contuziforma.

Eritemul polimorf

Eritemul polimorf apare in circa 50% din cazuri in corelatie cu herpesul, iar in rest ca eruptie poststreptococica, post pneumonie cu mycoplasme sau postmedicamentoasa.  Afecteaza mai frecvent persoane tinere intre 15 si 30 de ani, egal ambele sexe.

Eritemul polimorf (erithema multiforme) forma minora se exprima clinic pritr-o eruptie strict papuloasa extrem de caracteristica clinic: sunt papule mari de 5 – 15 mm diametru cu o proeminenta centrala, un sant depresiv in jurul ei si o bordura din nou mai inalta, ceea ce ii confera aspectul „in tinta” sau „in cocarda” patognomonic. Localizarea topografica este de asemenea caracteristica la extremitati, pe fata dorsala a mainilor si picioarelor. Subiectiv este discret pruriginos.

Eritemul polimorf forma majora prezinta in plus vezicule sau bule (cu continut sero-citrin) in centrul papulelor caracteristice iar acestea sunt mai numeroase, prezente inclusiv pe radacina membrelor si trunchi.

Sindromul Stevens – Johnson este forma clinica cea mai grava a eritemului polimorf, in care se observa o eruptie papulo-buloasa hemoragica diseminata pe tot corpul si coafectarea mucoaselor bucala si genitala prin eroziuni extensive si dureroase iar pe semimucoasa buze­lor se formeaza uneori cruste hematice groase. Se asociaza febra inalta, mialgii, artralgii, aste­nie marcata si in 50% din cazuri coexistenta unei pneumonii atipice cu mycoplasme.

Tratament

In toate formele de vasculite alergice tratamentul patogenetic esential este corticotera­pia generala si locala, topica. Etiologic se incearca identificarea si eliminarea cauzei (infectia herpetica, streptococica, cu mycoplasme, neoplaziile, etc).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 8:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *