Prima Pagina » Corpul Uman » Vasele limfatice

Vasele limfatice

Sistemul vascular limfatic este un alt sistem de vase care transporta fluidele in tot organismul. Vasele limfatice realizeaza transportul excesului de lichid, particulelor straine si alte materiale de la tesuturile si celulele corpului. De aceea acest sistem este implicat in vehicularea reziduurilor si a particulelor cu potential daunator.

Pentru aceasta conlucreaza  indeaproape cu sangelesi, in special, cu globulele albe, cunoscute sub numele de limfocite, care sunt atat de esentiale pentru apararea organismului impotriva inbolnavirii.

Sistemul vascular limfatic sau sistemul limfatic este compus din vase limfatice, organe si tesuturi limfoide foarte specializate, incluzand timusul, splina si amigdalele.

Vasele limfatice mici – cele mai mici denumite capilare limfatice – urmeaza traiectul arterelor si venelor corpului. Ele colecteaza surplusul de lichid denumit limfa de la tesuturi. Peretii capilarelor limfatice sunt foarte subtiri si permeabili, astfel incat moleculele mari si alte particule, incluzand bacteriile, care nu pot patrunde in capilarele sanguine, sunt de asemenea indepartate prin limfa.

Unele vase limfatice contin un muschi involuntar, care se contracta ritmic intr-o singura directie, determinand circulatia limfei. De asemenea, ele au valve pentru a preveni refluxul limfei.

Vasele limfatice se gasesc in toate regiunile corpului, cu exceptia sistemului nervos central, al oaselor, cartilajelor si dintilor. Compozitia limfei din vasele limfatice este dependenta de localizarea acestora. De exemplu, vasele care dreneaza membrele contin surplusul de fluid fata de necesitatile organismului, care paraseste celulele si vasele sanguine; limfa este, de aceea, bogata in proteine. Totusi, limfa din intestine contine multe grasimi sub forma de chil, care au fost absorbite din intestin in timpul digestiei. Aceasta limfa are un aspect laptos.

In diferite puncte pe traseul lor, vasele limfatice se unesc cu o formatiune nodulara de tesut denumita ganglion limfatic. Acesta este locul in care limfocitele ajung in tot organismul atat prin circulatia sanguina, cat si prin cea limfatica. Ganglionii limfatici sunt situati in jurul arterelor mari si pot fi palpati in punctele in care acestea sunt situate superficial sub piele.

Toate vasele limfatice se unesc, formand doua ducte principale, ductul toracic si ductul limfatic drept, care dreneaza in venele brahiocefalice stanga si dreapta. In consecinta, limfa este drenata de la tesuturi in sange prin sistemul limfatic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2019, 22:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *