Prima Pagina » Corpul Uman » Vasele Sanguine

Vasele Sanguine

Vasele Sanguine

Arterele si venele sunt cele doua tipuri de vase sanguine mari din organism. Arterele transporta sangele de la inima la tesuturi, in timp ce venele transporta sangele pe drumul de intoarcere.

Principala cavitate a inimii, ventriculul stang, expulzeaza sangele in principala artera din organism – aorta. Primele ramuri ale aortei se desprind din ea imediat ce paraseste inima. Ele sunt arterele coronare, ce asigura aportul de sange la inima.

Aproape imediat dupa desprinderea din aorta, artera coronara stanga da nastere la doua ramuri. De acea, de fapt, exista trei artere coronare: cea dreapta si cele doua ramuri ale arterei coronare stangi. Traiectul lor acopera aproape toata suprafata inimii, asigurand aportul de sange la fiecare zona. Restul arterelor transporta sangele la toate celelalte parti ale organismului, dand nastere, mai intai, unor ramuri denumite arteriole si, in final, capilarelor.

Ventriculul stang produce o presiune considerabila pentru a impinge sangele prin reteaua arteriala. Presiunea pe care o atinge mansonul tensiometrului folosit la masurarea presiunii arteriale este aceeasi cu presiunea maxima aparuta in ventriculul stang la fiecare bataie a inimii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 29 martie, 2013, 14:36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *