Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vasodilatatoare cu Actiune Coronariana

Vasodilatatoare cu Actiune Coronariana

Nitroglicerina, este singura medicatie vasodilatatoare coronariana cu eficacitate prompta si reala. in comprimate de 0,5 mg, s-au solutie alcoolica 1% (trinitrina), administrata sub lingual, un comprimat, respectiv 3 picaturi, suprima criza in 1 – 2 minute. Actiunea dureaza 30′ – 60′. Daca nu cedeaza criza dupa primul comprimat, bolnavul isi administreaza al doilea si chiar al treilea comprimat sublingual. Daca durerea nu dispare nici acum, in cauza poate fi un sindrom intermediar sau un infarct de miocard. Nitroglicerina se poate administra si preventiv, cand bolnavul stie ca urmeaza sa faca un efort. Pentru prevenirea crizelor, exista preparate sub forma de pomada (Nitrol) intinsa pe o banda de hartie impermeabila, care se aplica seara la culcare pe regiunea sternala sau pe antebrat. Desi este bine suportata, uneori pot apare efecte neplacute: pulsatii temporale, cefalee, valuri de caldura cefalica, inrosirea fetei, hipotensiune ortostatica, etc.

Derivatii nitrici cu actiune prelungita (retard), se administreaza 2-3 comprimate/zi. Dintre acestia, cei mai utilizati sunt: Pentaeritrol-tetranitratul (Peritrate, Pentalong sau Nitropector, comprimate de 20 mg 1-3 /zi). Efectul apare dupa o ora jumatate si dureaza 4-5 ore. Aceste droguri, reduc consumul de nitroglicerina.

Isosorbiddinitratul (Isoket, Isordil, Maycor) este folosit astazi pe scara larga sub forma de comprimate de 5 mg sub lingual sau comprimate de 10-30 mg oral – 2 – 3 /zi -si sub forma retard (tablete de 20 mg). In general efectul apare dupa 20′ si dureaza 2-4 ore. Indicatia majora este angina pectorala in crize de angor si profilactic si insuficienta cardiaca acuta dupa infarct si insuficienta cardiaca cronica. Efectele secundare cele mai frecvente sunt: vosodilatatie cutanata, cefalee si ameteli.

Alte medicamente coronarodilatatoare

Dintre cele clasice amintim miofilina i.v., 1-2 fiole/zi de 0,24 g. Si papaverina oral sau i.m. Dintre drogurile mai noi: Dipiridamolul, (Persantin) cu efect coronarodilatator, antiagregant plachetar, dar se pare si blocant al calciului, in doze de 3 x 2 – 3 drajeuri de 0,025 g/zi sau 3×1 fiola/zi; Prenilamina (Segontin, Corontin, Agozol) drajeuri de 0,015 g 3/zi; Anginina; Carbocromena (Inten-sain, Intercordin), drajeuri de 75 sau 150 mg 3/zi sau 1-2 fiole i.m/zi; Benziodarona (Amplivix) 3-6 comprimate/zi de 0,100 g.; Inhibitorii monoaminooxidazelor –Iproniazid (Marsilid) sunt mai putin folositi.

Amiodarona (Cordarone), sumbstanta inrudita cu benziodarona este activa si in angina pectorala. Actioneaza frenator alfa si betacatecolaminic, reducand travaliul cardiac si consumul de O2, fara a reduce fluxul cororanian. Se administreaza in perioade limitate, oral 3×1 capsula de 200 mg in prima saptamana, apoi 1-2 capsule/zi.

Blocantii beta adrenergici, sunt curent folositi (Propranolol, Tenormin, Stresson, Trasicor, Visken, Setalex etc). Mai utilizati sunt Propranololul (Inderal), Oxiprenololul si Pindololul. Asocierea cu derivatii nitrici cu actiune prelungita (Pentalong, Nitropector), le mareste efectul. Aceste substante inhiba actiunea catecolamidelor si scad nevoia de O2 a miocardului prin trei actiuni concomitente: Bradicardizant, Hipotensor si scaderea contractilitatii miocardului. Se incepe cu 4 x 10 mg/zi si se ajunge la 60 mg/zi. Sunt contraindicate in tulburarile de ritm si conducere bradicardice, astm bronsic si insuficienta cardiaca.

Antagonista calciului, sunt de asemenea utili in tratamentul anginei pectorale si cardiopatiei ischemice. Inhiband patrunderea calciului in celula miocardica, reduc consumul de O2 deci scad necesitatile miocardului in O2. Dintre cele mai folosite droguri prezentam: Verapamilul care are si actiune bazodilatatoare si scade si rezistenta periferica, fiind util in hipertensiunea arteriala. Verapamilul (Isoptin, Cordilex) se administreaza 3 x 40 – 80 mg/zi sau o fiola i.v. lent. Se prezinta in drajeuri de 40 mg si 80 mg si fiole de 5 mg. Este contraindicata in insuficienta cardiaca, socul cardiogen, infarctul miocardic si blocul A-V. Ca efecte secundare pot apare greturi, varsaturi, constipatie, reactii alergice cutanate. Nifedipinul (Adalat, Corinfar, Epilat) tot blocant al calciului, are de asemenea efect antiaritmic si vasodilatator (scade rezistenta periferica si usureaza munca inimii). Se prezinta in drajeuri de 10 mg si se administreaza de 3 x 1 dupa mese. Este contraindicat la femeii gravide. Ca efecte secundare se semnaleaza cefalee, bufeuri de caldura, vertige si roseata a fetei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 ianuarie, 2013, 10:27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *