Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vasodilatatoare cu Actiune Periferica sau Generala

Vasodilatatoare cu Actiune Periferica sau Generala

Tolozalina (Priscol) sub forma de comprimate de 0,025 g si fiole de 10 mg intramuscular sau intravenos, produce vasodilatatie cutanata, retiniana si splanhnica, reducand si presiunea pulmonara. Ca efecte secundare apar aritmii, dureri anginoase si crestere a aciditatii gastrice. Se intrebuinteaza in arterite periferice.

Fentolamina (Regitina) actioneaza specific in feocromocitom, scazand tensiunea. Poate provoca cefalee, varsaturi, palpitatii, somnolenta, eruptii cutanate.

Papaverina (fiole de 1 ml 0,04 g) este vasodilatatoare coronariana, cerebrala, pulmonara, splanhnica si a extremitatilor. Efect hipotensiv slab. Ca efecte toxice: greata, varsaturi, constipatie, uscaciune a gurii, iar in administrare rapida intravenos: colaps, aritmii si chiar moarte.

Spasmocromona (drajeuri) si oxiflavilul au actiuni slab vasodilatatoare si antispastice.

Hydergine (Redergin) contine complexul ergotoxinic in parti egale (ergocornina, ergocristina, ergocriptina), sub forma de fiole de 1 ml (1 – 2 fiole, i.m. sau s.c./zi) si solutie 0,1% (10 – 40 pic. de 3 ori/zi). Este un vasodilatator cutanat cerebral si retinian si slab hipotensiv. D.H. Ergotoxinul are actiune similara.

Complaminul (Xantino-nicotinat), sub forma de comprimate (0,150 g) si fiole de 2 ml (0,300 g) si 10 ml (0,150 g/ml), este un vasodilatator lent si cu actiune de durata mai lunga, preponderent in regiunea suprioara a corpului, cu indicatie in tulburarile circulatiei arteriale periferice si cerebrale.

Sadamin (comprimate si fiole injectabile), are actiune similara.

Cosaldon (drajeuri) actioneaza preferential vasodilatator in teritoriul vaselor cerebrale si oculare si mai putin periferic.

Acidul nicotinic (Vit. P.P.), sub forma de comprimate (0,100 mg) si fiole (1 si 2 ml) produce vasodilatatie in jumatatea superioara a corpului.

Complaminul, Sadaminul si Cosaldonul actioneaza asemanator Acidului nicotinic. Cu actiune vasodilatatoare se mai intrebuinteaza: Kalicreina (fiole, i.m.) si mai rar Carbacolul (vasoperiferic), in fiole de 0,25 mg, in administrare s.c, si Bametanul (Butedrin, Vasculat), comprimate (0,025 g) si fiole (0,050 g) administrat i.m.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 ianuarie, 2013, 10:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *