Prima Pagina » Corpul Uman » Ventilatia Pulmonara

Ventilatia Pulmonara

In inspiratie aerul atmosferic patrunde prin caile respiratorii pana la nivelul alveolelor pulmonare, iar in expiratie o parte din aerul alveolar este expulzat la exterior.  Acest proces se numeste ventilatie pulmonara.

Ventilatia pulmonara reprezinta schimburile de gaze dintre organism si mediul abiant( incorporarea O2 si eliminarea CO2). Procesul cuprinde doua etape:

  • inspiratia
  • expiratia

Aerul inspirat este bogat in oxigen( O2), iar aerul expirat in CO2. Miscarile respiratorii se repeta ritmic, fara pauza , in tot cursul vietii. Frecventa respiratorie in stare de repaus este de 18 respiratii/ minut la femeie si de 16 respiratii/ minut la barbat.

Inspiratia:

Inspiratia este un proces activ prin care aerul atmosferic patrunde prin caile respiratorii pana la alveolele pulmonare.

Pentru ca aerul din exterior sa intre in plamani trebuie ca presiunea din interiorul acestora (intrapulmonara) sa scada. Aceasta se realizeaza prin marirea volumului cutiei toracice .

In inspiratie muschii diafragm si intercostali(dintre coaste) se contracta. Coastele se ridica si sternul este impins inainte, muschiul diafragm coboara; se mareste astfel volumul cutiei toracice.

Plamanii, fiind organe foarte elastice, urmeaza expansiunea cutiei toracice de care sunt solidarizati prin pleure.( Pleura parietala fiind lipita de peretii cutiei toracice si fiind solidarizata cu cea viscerala prin lichidul pleural, face ca odata cu cutia toracica sa se mareasca si volumul plamanilor).

Presiunea aerului din interiorul plamanilor scade si aerul atmosferic poate patrunde in plamani. Cand inspiri mai adanc (tragi mai mult aer in piept) – in inspiratia fortata- si alti muschi se contracta, marind suplimentar volumul cutiei toracice.

Expiratia:

Acesta este un proces pasiv, de revenire a volumului cutiei toracice la dimensiunile initiale. In expiratie:

  • muschii intercostali si mus­chiul diafragm se relaxeaza;
  • coastele coboara, iar muschiul diafragm urca.
  • plamanii fiind elasici revin la volumul initial astfel ca presiunea din interiorul lor creste;
  • aerul incarcat cu CO2 este eliminat prin caile respiratorii in mediul extern.

In timpul efortului sau in anumite meserii (solist vocal), expiratia devine activa: intra in contractie unii muschi toracici si abdominali care trag si mai mult coastele in jos.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 5 martie, 2012, 5:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *