Prima Pagina » Corpul Uman » Vezica urinara

Vezica urinara

Vezica urinara este un organ muscular cavitar, cu pereti grosi, situat in regiunea inferioara a bazinului, intre oasele pubice si rect. Este o cavitate in forma de palnie asemanatoare unei piramide rasturnate. Baza piramidei reprezinta suprafata care vine in raport cu intestinul subtire sau, la femei, cu uterul.

Peretii vezicii urinare sunt alcatuiti dintr-un numar de straturi musculare care sunt capabili de relazare in timp ce vezica se umple si, apoi, de contractie penru a o goli. Rinichiul elimina un flux continuu de urina catre vezica. Totusi, vezica urinara nu se comporta ca un balon, a carei presiune creste constant in timpul umplerii, fibrele musculare ale vezicii fiind capabile de extensie considerabila, adaptandu-se la volumul de urina pana cand vezica este aproape plina. Cand aceasta capacitate este depasita, apare necesitatea de a urina.

Cele doua uretere – conductele prin care urina ajunge de la rinichi la vezica – patrund prin partea posterioara. La nivelul deschiderii ureterelor in vezica urinara exista valve care previn  refluxul urinii inapoi catre rinichi, daca vezica este prea plina.

Urina este eliminata din corp prin uretra, care isi are originea in portiunea inferioara a vezicii urinare. In mod normal, aceasta comunicare este mentinuta inchisa de un sfincter, un muschi circular care se contracta pentru a inchide pasajul. In timpul mictiunii, acest sfincter se relaxeazasimultan cu contractia muschilor vezicali care detemina eliminarea urinei. Uretra masculina, la un barbat matur, masoara im medie 20 cm in lungime si are trei portiuni. Prima, sau uretra prostatica, are 2.5 cm lungime si se intinde de la sfincterul colului vezical prin mijlocul glandei prostatice. Portiunea mijlocie a uretrei masculine are aproximativ 12 mm in lungime si este frecvent denumita uretra membranoasa. Portiunea finala – masoara aproximativ 15 cm, cea mai lunga – este denumita uretra spongioasa. Se gaseste in penis si se deschide prin meatul uretral.

La femei, uretra este mult mai scurta si singura functie pe care o are este de a elimina urina. Are un diametru de 1 cm si este inconjurata de glande mucoase. Datorita faptului ca este atat de scurta si se deschide intr-o zona relativ expusa, care poate fi usor contaminata, se explica frecventa mai mare a infectiilor urinare la femei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 5 ianuarie, 2019, 16:08

2 Discutii la Vezica urinara

 1. roxana 24/06/2016 at 16:14

  este vorba de vezica urinara.

  Răspunde
 2. roxana 24/06/2016 at 16:12

  buna ziua.
  va rog sa-mi spuneti, ce inseamna vezica cu pereti subtiri la un barbat? este vorba de fiul meu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *