Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusul cytomegalic (Cytomegalovirus – CMV)

Virusul cytomegalic (Cytomegalovirus – CMV)

Patogenie:

CytomegalovirusVirusul cytomegalic face parte din subfamilia Betaherpesvirinae. Infectiile cu Cytomegalovirus sunt deosebit de frecvente dar ele sunt in general asimptomatice la adult. In schimb, infectiile survenite la nou-nascut si sugar evolueaza foarte sever putand determina decesul. Calea de patrundere a virusului in organism difera in functie de varsta si de circumstantele in care survine infectia.

Manifestari:

La nou-nascut infectia primara (congenitala sau neo-natala) evolueaza sub forma asa numitei boli a incluziilor cytomegalice. Numele este dat de prezenta unor incluziuni celulare intranucleare patognomonice si cu vacuolizarea citoplasmei. Aceste leziuni celulare sunt generalizate la nivelul organelor hematopoetice si sistemului nervos si ele duc la exitus.

La copil si adolescent infectia primara poate evolua simptomatic benign, mimand o mononucleoza infectioasa: febra, limfadenopatii, hepatosplenomegalie si modificari ale tabloului sanguin.

La adult, dupa cum am aratat, infectia este in general asimptomatica, exceptie facand cazurile de imunosupresie, cum sunt receptorii de transfuzii multiple sau transplant. De altfel, in aceste cazuri se poate produce fie o infectie primara (sange transfuzat sau organ transplantat infectat) fie o reactivare a unei infectii latente. Reactivarea infectiei CMV in cazul receptorilor de transplant este favorizata de tratamentul imunosupresor asociat interventiei chirurgicale. Cazurile cu depresie imunitara pot evolua letal in urma visceralizarii infectiei CMV (pneumonii interstitiale, hepatite, etc.), mai ales atunci cand infectia este primara. In general infectiile reactivate au o evolutie benigna.

Mecanism:

Mecanismul prin care se realizeaza persistenta infectiei CMV nu este pe deplin elucidat : fie infectie latenta cu persistenta ADN viral sub forma episomala, fie integrare ADN viral in genomul leucocitelor.

Pe langa reactivarea posibila a infectiei CMV in conditiile descrise, exista si situatii in care poate surveni o reinfectie cu o tulpina virala diferita.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 noiembrie, 2012, 12:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *