Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusul Hepatitic E

Virusul Hepatitic E

Virusul Hepatitic EVirusul hepatitic E este provizoriu incadrat in familia Caliciviridae.

Morfologie si structura:

Virionul este lipsit de anvelopa, avand forma sferica si diametrul cuprins intre 27-34 nm. Genomul este ARN monocatenar cu polaritate pozitiva, cuprinzand 3 ORF:

  • ORF1- codifica proteinele nestructurale;
  • ORF 2 si ORF3 – codifica proteine structurale.

Replicare:

Se produce in hepatocit, dar mecanismul este momentan neelucidat.

Patogeneza:

Infectia HEV are multe puncte comune cu infectia HAV (calea de transmitere fecal-orala, replicarea intrahepatocitara). Si in cazul infectiei HEV se parccurg etape similare : sediul initial de replicare este intestinul (excretie intensa de virioni), urmeaza apoi o viremie de scurta durata si infectarea hepatocitului cu hepatocitoliza si inflamatie locala (nu prin efect citopatic direct, ci prin raspunsul imun al gazdei).

Nu se cunosc date care sa ateste evolutia cronica.

Anticorpii de tip IgM apar concomitent cu cresterea transaminazelor si apoi titrul lor scade treptat (in decurs de 3 luni) fiind inlocuiti cu IgG-HEV. Persistenta in ser a anticorpilor de tip IgG este mai redusa decat in infectia cu HAV. IgG-HEV se negativeaza in cativa ani.

In peste jumatate din cazuri infectia HEV este asimptomatica, formele manifeste clinic fiind mai frecvente la adolescenti si adulti tineri. Evolutia infectiei este benigna, cu exceptia situatiilor cand ea survine la gravide. Infectarea gravidelor evolueaza sever, cu forme fulminante urmate de deces in pana la 20% din cazuri.

Diagnostic de laborator: 

Diagnostic direct: Evidentierea HEV in scaun prin microscopie electronica este relativ dificila, din aceleasi motive ca in infectia HAV. HEV poate fi detectat prin imunomicroscopie electronica, iar genomul viral poate fi pus in evidenta prin tehnici de biologie moleculara (PCR).

Diagnostic indirect: Consta in decelarea anticorpilor anti-HEV in ser. Se utilizeaza tehnici ELISA si Western blot. Diagnosticul ar necesita (ca si in cazul hepatitei A) detectarea IgM-HEV, care inca nu este de uz curent.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 noiembrie, 2012, 11:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *