Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusul Herpes Simplex

Virusul Herpes Simplex

Virusul Herpes simplex tip I:

Determina infectii cu poarta de intrare tegumentara sau mucoasa. De obicei patrunderea sa in organism se face la nivelul unei solutii de continuitate la nivelul tegumentului sau mucoasei bucale sau la nivelul conjunctivei oculare. Datorita replicarii virale active la nivelul portii de intrare se produc simptome locale caracteristice:

 • gingivo-stomatita acuta – eruptie veziculo-ulcerativa;
 • keratoconjunctivita.

Replicarea are loc si la nivelul ganglionilor limfatici regionali. Dupa depasirea acestora se produce viremia initiala cu localizarea consecutiva a virusului la nivelul unor viscere. In cazurile de insuficienta a sistemului imun al gazdei se pot produce forme severe de boala cu diseminare viscerala masiva:

 • herpesul generalizat;
 • meningita, meningo-encefalita herpetica.

Infectia primara (initiala) devine persistenta datorita faptului ca virusul ajunge pe calea nervilor senzitivi in ganglionii medulari senzitivi, unde replicarea sa continua fara ca virusul sa fie eliminat. Persistenta genomului viral la acest nivel se face sub forma episomala (non-integrativa).

Infectia primara este adesea achizitionata in copilarie prin contactul intim cu persoane infectate. Dupa remiterea simptomelor locale, infectia persistenta poate evolua cu perioade asimptomatice alternand cu episoade de reactivare a caror intensitate si frecventa tinde sa descreasca cu varsta. In cazul episoadelor recurente de keratoconjunctivita herpetica exista pericolul afectarilor oculare severe ireversibile (cicatrici corneene, orbire).

Virusul Herpes simplex tip II:

Infectia se produce prin contact sexual, patrunderea virusului in organism facandu-se la nivelul unor solutii de continuitate ale mucoasei genitale. De asemenea, HSV-2 poate fi transmis vertical (de la mama infectata la nou-nascut). Deoarece, de obicei, infectia cu HSV-1 se produce la varste tinere (copilarie), infectia cu HSV-2 este cel mai frecvent dobandita sub forma de infectie initiala (mai rar ca infectie primara).

Manifestarile clinice locale sunt:

 • la barbat – manunchi de vezicule situate la nivelul penisului, interesand uneori meatul urinar cu disurie consecutiva;
 • la femeie – grupuri de vezicule la nivel labial, vulvar, perineal cu posibilitatea de extindere pana la nivelul regiunii interne a coapsei sau la nivelul colului uterin (cervicita herpetica).

La ambele sexe leziunile veziculare sunt insotite de adenopatii inghinale. Episodul initial este urmat de recurente cu frecventa variabila.

La nou-nascut HSV-2 se transmite, dupa cum am mentionat, de la mama infectata, in cursul nasterii (traversarea canalului cervico-vaginal infectat). Simptomatologia apare la cateva zile de la nastere si ea variaza de la aparitia catorva vezicule tegumentare pana la eruptii veziculo-ulcerative generalizate insotite de visceralizare (afectare hepatica, cerebrala) cu posibila evolutie letala.

Virusul varicelo-zosterian:

Denumirea indica cele doua afectiuni pe care virusul le poate produce:  varicela in cazul infectiei primare, zona zoster prin reactivare.

Infectia primara se produce in urma patrunderii virusului prin mucoasa nazofaringiana. La acest nivel se produce replicarea virala urmata de diseminarea prin contiguitate, pe cale limfatica si sanguina. Dupa patrunderea si replicarea activa a virusului in sange se produce invazia ectodermului.

Aceasta se traduce clinic prin aparitia de leziuni caracteristice:

 • la nivel tegumentar – exantem – eruptie generalizata cu leziuni ce prezinta o evolutie tipica : macule – papule – vezicule –  cruste;
 • la nivelul mucoaselor (respiratorie, digestiva, genitala) – enantem.

 Diseminarea sanguina se realizeaza in valuri succesive ce urmeaza viremiei initiale, motiv pentru care eruptiile au un caracter polimorf (elemente eruptive in stadii diferite – de la macula la crusta) prezente simultan.

Complicatii:

 • Infectia bacteriana a veziculelor, cu formarea de pustule dupa vindecarea carora pot ramane cicatrici tegumentare persistente;
 • Encefalita post-varicela – mai frecventa la pacienti imunodeficienti;
 • Pneumonia variceloasa – idem.
 • Alte visceralizari.

Reactivarea infectiei se produce datorita faptului ca in cursul infectiei primare virusul migreaza pe calea: nerv senzitiv – ganglion senzitiv, cantonandu-se sub forma latenta la acest nivel. Sub influenta unor factori imunosupresori, se produce reactivarea urmata de recrudescenta : replicare activa virala in celulele ganglionului senzitiv, urmata de eliberarea virionilor care pe calea nervilor senzitivi ajung la nivelul terminatiunilor nervoase senzitive tegumentare. Rezultatul este o eruptie veziculoasa strict localizata (in mod caracteristic) la teritoriul cutanat al nervului respectiv. Eruptia este precedata si acompaniata de hiperestezia dureroasa a zonei respective. Veziculele vor parcurge aceleasi etape evolutive descrise la infectia primara.

Complicatii:

 • Durerea persistenta la nivelul zonei interesate (poate persista luni-ani de zile);
 • Zona zoster oftalmic – se produce prin interesarea ramurii oftalmice a nervului trigemen;
 • Zona zoster generalizat – clinic se aseamana cu tabloul eruptiv din varicela, cu deosebirea ca la nivelul dermatomului afectat eruptia este mai pronuntata;
 • Encefalita zosteriana – complicatie rara.

Diagnostic de laborator:

Microscopia electronica: Produsul patologic examinat este lichidul vezicular care contine numerosi virioni cu aspect caracteristic. Distinctia intre HSV-1, HSV-2 si VZV nu se poate face.

Imunofluorescenta: Utilizeaza anticorpii monoclonali anti-HSV-1 si anti-HSV-2 sau anti-VZV, marcati cu o substanta fluorescenta. La examinarea in lumina ultravioleta, virionii vor aparea sub forma de particule galben-verzui. In acest fel se face distinctia clara intre cele 3 virusuri.

Cultivare: In cazul HSV-1 si HSV-2, recoltarea se face la nivelul leziunilor veziculare. Cultivarea se realizeaza in culturi celulare (linii celulare diploide umane), diagnosticul bazandu-se pe observarea efectului citopatic : aparitia de focare de celule mari, multinucleate cu incluziuni intranucleare.

In cazul VZV cultivarea in culturi de celule nu se utilizeaza datorita faptului ca acest virus creste extrem de lent, iar aparitia efectului citopatic se poate observa tardiv (dupa 3 saptamani).

 • Oua embrionate. Inocularea in membrana corio-alantoida a oualor embrionate determina ingrosari localizate ale acesteia.
 • Animale de experienta. Inocularea intracerebrala sau intraperitoneala la soareci nou-nascuti sau adulti determina imbolnaviri letale.
 • Scarificarea corneeana la iepure determina producerea keratoconjunctivitei.
 • Inocularea intraplantara la cobai determina eruptie veziculara locala.

Serologia. Testele serologice de rutina (reactia de fixare a complementului, reactia de neutralizare) sunt de utilitate redusa datorita cross-reactivitatii care face imposibila distinctia intre HSV-1 si HSV-2.

Testele imunoenzimatice (ELISA) sau radioimune (RIA) evidentiind anticorpii specifici de tip IgM si IgG anti-HSV-1/ 2 sunt utile doar in cazul diagnosticarii infectiei primare.

Anticorpii de tip IgG persista perioade indelungate fara a putea preveni reactivarile. De altfel, in cazul reactivarilor, titrurile de anticorpi specifici prezinta modificari necaracteristice (uneori cresteri nedecelabile), motiv pentru care utilitatea diagnostica este practic nula.

In cazul infectiei cu virusul varicelo-zosterian (VZV) serologia are valoare diagnostica mai mare, desi posibilitatea de cross-reactivitate cu HSV-1 sau -2 nu este exclusa. Astfel, in cazul varicelei, raspunsul imun este mai clar delimitat decat in cazul HSV1 si 2. Anticorpii specifici IgM-anti-VZV apar in cursul primei saptamani si persista aproximativ 3 luni, fiind apoi substituiti de IgG.  In cazul unui atac ulterior de zona-zoster, IgM-anti-VZV vor fi din nou decelati in titruri crescute.

Profilaxie:

Vaccinuri continand virus viu atenuat.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 noiembrie, 2012, 12:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *