Prima Pagina » Stiri » Virusul herpetic implicat in aparitia maladiei Alzheimer

Virusul herpetic implicat in aparitia maladiei Alzheimer

Virusul herpetic implicat in aparitia maladiei Alzheimer Virusul herpes simplex de tip 1 (HSV1) este legat de aparitia maladiei Alzheimer, considerata cea mai comuna forma de dementa. Desi momentan factorii care conduc spre dezvoltarea bolii nu au fost identificati, rezultatele unui nou studiu britanic arata ca virusul, odata ajuns in creier, poate afecta memoria, potrivit manchester.ac.uk .

Mai multe tipuri de virusuri comune pot determina boli neurologice serioase, la cativa ani dupa infectare. In Alzheimer, o implicare virala, in mod special din partea virusului herpes simplex de tip 1, a fost sugerata in mod evident. Se pare ca virusul este prezent in infectiile puternice ale creierului – herpes simplex encephalitis (HSE) – in aceleasi regiuni afectate in mod special de Alzheimer.

Initial, prezenta HSV1 in creier era incerta, iar specialistii s-au folosit de polimerizare pentru a gasi HSV1. Astfel, au descoperit ca virusul “locuieste”, intr-un procent foarte mare, in creierul pacientilor cu Alezheimer, dar si al varstnicilor sanatosi. Ulterior, cercetatorii au materializat prezenta virala si au demonstrat ca ea reactioneaza, folosind o tehnica imunologica.

Legatura – evidenta in 60% din cazuri

Prezenta virusului atat in creierul batranilor sanatosi, cat si in cel al pacientilor cu Alzheimer nu reprezinta dovezi suficiente, intrucat putine persoane infectate cu un virus dezvolta maladia respectiva. Drept urmare, echipa de cercetatori de la Universitatea Manchester din Anglia a examinat o gena – apolipoprotein E (APOE) – tipul 4 allele (APOE-e4), adesea intalnita in maladia Alzheimer.

Rezultatele au aratat in 60% din cazuri exista o legatura puternica la pacientii cu Alzheimer, intre HSV1 din creier si gena APOE-e4. De altfel, majoritatea persoanelor care sufereau de herpes, cauzat de HSV1, erau purtatori ai genei EPOE-e4. Potrivit specialistilor, o combinatie intre virusul simplex si gena APOE-e4 este daunatoare, in mod particular, pentru sistemul nervos deoarece stresul activeaza HSV1.

“Ultimele noastre cercetari leaga in mod direct HSV1 de caracteristicile anomaliilor cerebrale prezente in Alzheimer: infectia celulelor cu HSV1 conduce la depozitarea β-amyloid – factor important in placile neuronale. Efectele por fi explicate prin cresterile descoperite in enzimele relevante, rezultate din capacitatea virusului de a submina procesul celular pentru a-si ajuta replicarea”, explica dr. Ruth Itzhaki, Professorial Fellow in Neurobiologie moleculara, in cadrul Universitatii Manchester, Marea Britanie.

Studiul a fost publicat in revista Journal of Pathology. In viitor, cercetatorii si-au propus sa investigheze mecanismele prin care interactioneaza gena cu virusul, precum si rolul APOE in boli cauzate de agenti infectiosi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 23 ianuarie, 2019, 6:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *