Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusul herpetic uman tip 6 si tip 7

Virusul herpetic uman tip 6 si tip 7

Virusul herpetic uman tip 6 (HHV-6) si virusul herpetic uman tip 7 (HHV-7) sunt relativ recent izolati si caracterizati, HHV-6 este implicat in etiologie a doua sindroame: Exantemul subit (Roseola infantum) – boala febrila asociata cu eruptie cutanata, la copii mici; si Limfadenopatia (la adulti).

HHV-6 a fost izolat si din mononuclearele pacientilor HIV pozitivi. Se pare ca afinitatea HHV-6 fata de limfocitele T CD4-pozitive accelereaza evolutia infectiei HIV spre SIDA.

HHV-7 a fost izolat din celule mononucleare la indivizi sanatosi. Semnificatia in patologie nu a fost inca elucidata.

Diagnostic de laborator:

CMV poate fi izolat din urina, saliva, sange.

Microscopie: In sectiuni histologice se observa aspectul caracteristic de celule mari cu incluziuni in forma de “ochi de bufnita”. Aceste “celule citomegalice” sunt prezente in majoritatea viscerelor. Imunofluorescenta utilizand anticorpi monoclonali constituie o posibilitate de diagnostic rapid. In acest fel se poate decela virusul in lichidul de spalatura bronsica sau bronho-alveolara pentru diagnosticarea pneumoniei CMV.

Cultivare: Se realizeaza pe culturi celulare fibroblastice umane. Efectul citopatic consta in aparitia de focare de celule mononucleare cu incluziuni intranucleare caracteristice, insa aceste modificari sunt tardive (pot aparea in decurs de 4 saptamani). Infectia nu poate fi studiata experimental pe animale datorita strictei specificitati de specie.

Exantemul subitSerologie:  Metodele imunoenzimatice (ELISA) si testele radioimune (RIA) sunt utile pentru decelarea anticorpilor specifici de tip IgM. Ele se efectueaza pentru diagnosticul infectiei verticale cu CMV, cand in sangele din cordonul ombilical se deceleaza IgM-CMV si pentru diagnosticul infectiei acute sau recente cu  CMV.

Decelarea anticorpilor de tip IgG-CMV (prin reactia de fixare a complementului, ELISA, RIA) denota infectia CMV in antecedente. Aceste teste sunt utile pentru triajul donatorilor de sange sau organe, precum si pentru supraveghere epidemiologica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 noiembrie, 2012, 12:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *