Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusuri defective, Viroizi, Prioni

Virusuri defective, Viroizi, Prioni

ViroiziVirusurile defective sunt virusuri care nu se pot replica autonom, necesitand prezenta unui asa-numit virus “helper” pentru a putea infecta si a se putea replica in organismul infectat. Uneori infectia asociata virus “helper” – virus defectiv poate fi deosebit de severa. Se pare ca in aceste cazuri actiunea virusului helper este potentata si efectele sale sunt amplificate de prezenta virusului defectiv. In alte cazuri aceste asocieri nu par sa evolueze diferit de infectiile unice cu virusul helper respectiv.

Recent s-au descoperit noi clase de agenti infectiosi: viroizii si prionii. Este vorba de cele mai mici particule cauzatoare de imbolnaviri, cunoscute pana in prezent. Viroizii afecteaza celulele vegetale si ei sunt compusi dintr-o molecula neinvelita de ARN circular, monocatenar, covalent inchis cu lungimi reduse (200-300 nucleotide sau chiar mai putin). Cu toate acestea viroizii sunt capabili sa se replice autonom.

Prionii difera atat de virusuri cat si de viroizi prin faptul ca nu contin acizi nucleici. Se pare ca proteinele prionice sunt codificate de gene celulare. Exista aspecte care sugereaza ca prionii ar putea fi implicati in afectiuni cum sunt maladia Creutzfeld-Jacob, kuru, etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 noiembrie, 2012, 15:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *