Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusuri Gastroenteritice

Virusuri Gastroenteritice

Gastroenterite virale

Sub denumirea generica de “virusuri gastroenteritice” sunt grupati o serie de agenti care datorita imposibilitatii de propagare in culturi celulare sunt insuficient caracterizati in prezent. De asemenea, incadrarea lor in familii este provizorie.

Virusuri gastroenteritice umane:

  • Rotavirusuri – dimensiune peste 50 nm;
  • Adenovirusuri tip 40, 41 – dimensiune peste 50 nm;
  • Grupul Norwalk – dimensiune sub 50 nm;
  • Calicivirusuri – dimensiune sub 50 nm;
  • Astrovirusuri – dimensiune sub 50 nm.

Majoritatea acestor virusuri au fost identificate prin microscopie electronica in materii fecale.

Rotavirusuri si Adenovirusuri:

Acesti agenti sunt incadrati in familia Reoviridae si, respectiv Adenoviridae.

Grupul Norwalk:

Sub aceasta denumire sunt incadrate virusuri cu dimensiuni intre 25-35 nm (“small round viruses”), lipsite de anvelopa. Cel mai bine cunoscut este asa-numitul agentNorwalkcare da si numele grupului. Infectiile cu aceste virusuri produc gastroenterite epidemice. In unele cazuri sursa de virus o constituie crustaceele infectate.

Diagnosticul de laborator se bazeaza pe evidentierea virionilor in probele de materii fecale, prin microscopie imunoelectronica, RIA, ELISA. Examenul serologic se bazeaza pe evidentierea anticorpilor specifici (ELISA, RIA).

Calicivirusuri – Familia Caliciviridae:

Determina gastroenterite acute cu manifestare endemica sau epidemica. Evolutia infectiei este benigna, cu exceptia copiilor mici (sindrom de deshidratare).

Virionii sunt de forma sferica, avand diametrul intre 35-40 nm., lipsiti de anvelopa. Capsida are simetrie icosaedrica, iar genomul este ARN monocatenar cu polaritate pozitiva. Diagnosticul de laborator se bazeaza pe detectarea virionilor in materiile fecale prin microscopie imunoelectronica. In mod provizoriu, in aceasta familie este incadrat si virusul hepatitic E.

Astrovirusuri:

Acesti agenti nu sunt in prezent incadrati taxonomic. Denumirea de “astrovirusuri” se datoreaza morfologiei virionilor vizualizati prin microscopie electronica in materiile fecale, si anume: forma sferica, prezentand la suprafata prelungiri ce dau aspectul caracteristic de stea (“astru”). Sunt virusuri cu genom ARN monocatenar cu polaritate pozitiva care determina imbolnaviri de gravitate medie, cu manifestare epidemica.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 noiembrie, 2012, 15:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *