Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusurile Gripale

Virusurile Gripale

Gripa

Taxonomic, virusurile gripale, agenti etiologici ai gripei, fac parte din familia ORTHOMYXOVIRIDAE, genul INFLUENZAVIRUS. Din punct de vedere al structurii antigenice au fost identificate 3 specii (serotipuri) de virusuri gripale: A, B si C.

Morfologie si structura:

Virionii sunt de forma sferica sau alungita, cu diametrul de 100-200 nm. Sunt caracterizati prin pleiomorfism, astfel incat uneori se pot observa virioni cu forma filamentoasa si cu lungimi pana la 1000 nm. Anvelopa-strat dublu lipoproteic ce deriva din membrana celulei infectate. Stratul extern este prevazut cu spiculi care contin hemaglutinina (HA) si neuraminidaza (N). Stratul intern contine proteina M (matrix) cu rol in mentinerea formei virionului.

Hemaglutinina se gaseste sub forma inactiva (poliproteina) care este activata prin scindare sub actiunea proteazelor celulei gazda. In urma scindarii rezulta doua tipuri de segmente : H1 si H2. Rolul HA este deosebit de important atat pentru atasarea virionului la celula (la nivelul receptorilor celulari specifici), cat si pentru eliberarea intracitoplasmatica a ARN viral.

Neuraminidaza (prezenta doar la virusurile gripale A si B) mediaza patrunderea virionului in stratul de mucus al cailor respiratorii. Capsida-simetrie helicoidala.

Genomul-ARN monocatenar cu polaritate negativa. La acest nivel, exista componente suplimentare asociate genomului:

 • nucleoproteina (NP) – proteina interna asociata ARN, cu rol in protejarea acestuia.
 • polimeraze : PB1, PB2, PA.
 • proteine nestructurale NS1, NS2 si BM2 .

Variabilitate antigenica:

Virusurile ARN tind sa posede o rata crescuta a mutatiilor (de aproximativ 10.000 de ori mai mare decat a virusurilor ADN), aspect ce se confirma si in cazul virusurilor gripale.

Modificarile posibile se clasifica in 2 categorii: minore si majore.

1. Modificari minore (“antigenic drift“) – mutatii punctiforme cu aparitia de mutante HA sau N. Aceste mutatii, produse sub presiunea sistemului imun al gazdei, sunt cauzate de multiplele pasaje ale v. gripal de la o gazda la alta in cursul epidemiilor. Aceste mutatii sunt lent-progresive si cumulative.

2. Modificari majore (“antigenic shift“) – sunt rezultatul recombinarii genice intre diferite subtipuri virale. Aceste modificari sunt constatate in cazul virusului gripal A.

Astfel, intr-o celula infectata simultan cu 2 virusuri diferite, virionii progeni (rezultati in urma replicarii) pot contine mixturi ale genelor parentale. In acest fel, prin infectii duble cu virusuri de origine umana si animala, la intervale de timp impredictibile, se formeaza noi tulpini virale cu compozitie genetica diferita de cea a tulpinilor aflate in circulatie. Aceste rearanjari genice pot avea loc si intre tulpini de origine umana.

Daca aceste modificari implica si genele ce codifica HA, N sau ambele, noile tuplini vor beneficia de un avantaj, deoarece imunitatea colectiva a populatiei receptoare va fi ineficienta. Aceasta deoarece imunitatea antigripala este mediata de anticorpi fata de HA si N.

Replicare:

 1. Initierea infectiei se realizeaza prin atasarea hemaglutininei la receptorii specifici de pe membrana celulei gazda.
 2. Virionul patrunde in celula prin endocitoza, fiind inclus in vacuole (endozomi). La acest nivel, pH-ul acid induce modificari ale HA : o anumuita secventa aminoacidica (“secventa de fuziune”) vine in contact cu peretele lipidic al vacuolei.
 3. Fuziunea cu vacuola declanseaza decapsidarea virusului, dupa care ARN viral este transportat in nucleul celulei gazda.
 4. Replicarea are loc conform etapelor caracteristice moleculelor de ARN monocatenar, cu polaritate negativa.
 5. Asamblarea virionilor are loc la nivelul membranei celulare, eliberarea facandu-se prin inmugurire, proces in care sunt implicate HA si N.

Patogeneza:

Infectia este transmisa pe cale respiratorie, interesand, de obicei, tractul respirator superior. Virusul se replica la nivelul epiteliului respirator, determinand distrugerea cililor (element important in apararea locala). Urmeaza apoi o etapa de viremie tranzitorie. Infectia virala a tractului respirator inferior (pneumonia gripala) se produce uneori, manifestandu-se cu semne majore de toxemie si cu letalitate ridicata. Mai frecvent, insa, pneumonia este rezultatul suprainfectiei bacteriene secundare (S. aureus, H. influenzae, Streptococi hemolitici).

Raspuns imun:

Cel mai important tip de anticorpi protectori specifici (neutralizanti) sunt cei anti-HA, acestia impiedicand atasarea virionului la celula. Anticorpii anti-N impiedica, probabil, eliberarea virionilor din celula.

Dupa producerea infectiei, sistemul imun reactioneaza prin:

 • anticorpi IgG serici;
 • limfocitele T citotoxice si macrofagele alveolare.

Diagnostic de laborator:

Virusologic

A. Examen direct

 • Microscopia electronica;
 • Imunofluorescenta – detectarea antigenelor virale.

B. Cultivare

Se realizeaza pe culturi celulare primare de rinichi de maimuta. Efectul citopatic nu este caracteristic, dar identificarea se poate realiza prin hemaglutinare directa. Si in cazul inocularii oualor embrionate, diagnosticul se pune tot pe baza proprietatilor hemaglutinante ale v. gripal. Inocularea la animale de experienta produce fie infectia experimentala, fie, doar cresterea titrului de anticorpi specifici.

Serologic

Decelarea anticorpilor specifici de tip (anti-NP) si de subtip (anti-HA) prin:

 • hemaglutinoinhibare;
 • seroneutralizare;
 • fixarea complementului;
 • ELISA.

Profilaxie:

Profilaxia specifica activa se realizeaza prin administrarea de vaccinuri inactivate sau vaccinuri vii atenuate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 7 noiembrie, 2012, 15:22

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *