Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Virusurile Herpetice

Virusurile Herpetice

Familia Herpesviridae

Clasificare:

Familia Herpesviridae cuprinde un mare numar de virusuri ce pot infecta omul si unele animale (peste 100 de virusuri). Dintre acestea, agentii cu semnificatie pentru patologia umana sunt grupati in 3 subfamilii:

Subfamilia Alphaherpesvirinae:

  • Virusul Herpes simplex tip I;
  • Virusul Herpes simplex tip II;
  • Virusul varicelo-zosterian.

Subfamilia Betaherpesvirinae:

  • Virusul cytomegalic (Cytomegalovirus);
  • Virusul herpetic uman tip 6;
  • Virusul herpetic uman tip 7.

Subfamilia Gammaherpesvirinae:

  • Virusul Epstein-Barr.

Morfologie si structura:

Virionii sunt de forma sferica avand dimensiuni intre 180-200nm. Ei sunt constituiti dintr-un genom ADN liniar, dublu catenar ce codifica 50-70 proteine virale. Genomul este inclus intr-o capsida cu simetrie icosaedrica, in jurul careia se gaseste 0 anvelopa cu o compozitie complexa, in doua straturi. Stratul situat in proximitatea capsidei este de natura proteica, avand o structura granular-amorfa. Acesta este acoperit de un invelis extern lipidic pe care proemina spiculi constituiti din glicoproteine.

Replicare:

Dupa atasarea la celula gazda, penetrarea virusului in celula se realizeaza prin mecanismul de fuziune a anvelopei virale cu membrana celulara. Patruns in citoplasma, virionul se decapsideaza. Capsida este distrusa la nivelul citoplasmei celulare, iar genomul viral migreaza in nucleu. Urmeaza ciclul replicativ intranuclear, cu etapele caracteristice pentru moleculele de ADN dublu catenar. In urma replicarii rezulta molecule incapsidate care sunt eliberate din nucleu. La nivelul membranei nucleare a celulei gazda sunt sintetizate anvelopele virale. Virionii sunt apoi transportati la nivelul membranei citoplasmatice externe si eliberati. 

Subfamilia Alphaherpesvirinae:

Cuprinde virusurile Herpes simplex tip I (HSV-1) si II (HSV-II) si virusul varicelo-zosterian (VZV). In privinta HSV-1 si HSV-2 nu se poate face o demarcatie clara a sindroamelor pe care le determina dar, in general se admite ca HSV-1 produce simptome localizate in jumatatea superioara a corpului iar HSV-II este de obicei implicat in infectiile genitale.

Ca tip de infectie, virusurile apartinand acestei subfamilii se incadreaza in categoria “infectii persistente cu debut acut”, la care cronicizarea este data de latenta rezultata din persistenta ADN-ului viral in celula gazda. Ca urmare, in cazul infectiilor cu HSV se opereaza cu notiunile de infectie primara, infectie initiala, celula infectata latent, reactivare si recurenta (recrudescenta).

Infectia primara  – primul contact infectant cu HSV-1 sau HSV-2.

Infectie initiala – primul contact infectant cu HSV-2 la o persoana infectata primar cu HSV-1 sau invers.

Celula infectata latent – celula in care virusul infectant persista.

Reactivare – productia de virus (replicarea activa) in celula infectata latent.

Recurenta (recrudescenta) – reactivare manifesta clinic prin simptome caracteristice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 noiembrie, 2012, 11:50

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *