Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitamina A (Retinolul)

Vitamina A (Retinolul)

Vitamina A (Retinolul)

Asigurarea nevoilor organismului in vitamina A este deosebit de importanta pentru functionarea normala a organismului. Astfel, vitamina A influenteaza cresterea si inmultirea normala a celulelor, procesele regenerative care au loc in organism: vindecarea ranilor, arsurilor etc.

Vitamina A contribuie, de asemenea, la men tinerea troficitat ii normale a celulelor epiteliale. Mentinand integritatea mucoaselor, vitamina A creste rezistenta organismului la infectii. Ea joaca un rol important si in procesele de reproducere. In lipsa ei se opreste spermatogeneza, intarzie menstruatia. Ea influenteaza, de asemenea, dezvoltarea fatului.

Vitamina A este necesara pentru desfasurarea normala a proceselor care determina functia vizuala. Aceasta actiune se datoreste faptului ca vitamina A intra in componenta rodopsinei, substanta cu rol important in vedere. Acest pigment se descompune la lumina si se reface la intuneric.

Insuficienta vitaminei determina o scadere a vederii la lumina, ducand la aparitia hemeralopiei sau „orbul gainii”. De asemenea, vitamina A asigura integritatea tegumentelor si mucoaselor. In caz de carenta prelungita, tegumentele isi pierd aspectul catifelat, devin aspre, se ingroasa. Hipercheratoza este intensa in jurul foliculilor pilosi (aspect de „piele de gaina” sau de „broasca raioasa”). Procesul de cheratinizare cuprinde si mucoasa bucala, gingivala, conjunctivala, a aparatului respirator, a cailor urinare.

Acoperirea necesitatilor in vitamina A se face prin alimente ce contin provitamina A – carotenul. Vitamina A se gaseste exclusiv in alimente de origine animala: lapte, unt, branzeturi, oua, peste gras. Carotenul se contine in alimente de origine vegetala: morcovi, rosii, verdeturi, unele fructe.

In stabilirea ratiei de vitamina A trebuie sa se tina seama nu numai de continutul in vitamina A si caroten al alimentelor, ci si de utilizarea lor de catre organism. Fiind liposolubile, vitamina A si carotenul se absorb numai in prezenta lipidelor, mai ales a lipidelor bogate in acizi grasi nesaturati. De acest fapt trebuie sa se tina seama la consumul de alimente bogate in caroten, care sunt practic lipsite de lipide. Absorbtia carotenului decurge mai lent decat absorbtia vitaminei A. De asemenea, utilizarea carotenului de catre organism este redusa. In general, se considera ca pentru asigurarea unui aport de 1 mg vitamina A este necesara ingestia a 2 mg caroten. In insuficienta hepatica, transformarea carotenului in vitamina A se reduce foarte mult. Deoarece carotenul are un coeficient de utilizare digestiva redus, se recomanda ca 30-35% din ratia totala de vitamina A sa provina din retinol.

Excesul de vitamina A (realizat mai ales pe cale medicamentoasa) poate provoca tulburari: cefalee, insomnie, iritabilitate, anorexie, greata, voma, descuamari ale pielii, dureri de oase.

Necesitatea diurna in retinol e de 1-1,5 mg, din care 0,3 mg trebuie sa fie sub forma de retinol net, iar restul – sub forma de provitamine A, caroten. 1 mg de retinol este echivalent cu 6 mg de caroten.

Vitamina A este foarte sensibila la actiunea luminii si a oxigenului. Din aceasta cauza, pastrarea necorespunzatoare a alimentelor poate reduce considerabil cantitatea de vitamina A. Ea se distruge mai usor si in mediul acid.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:04 Afisari: 11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *