Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vitamina B1 – Tiamina

Vitamina B1 – Tiamina

Se mai numeste antinevritica, dupa rolul ei, sau antiberiberica, dupa boala beri-beri, care survine in cazul lipsei vitaminei B1 din organism.

Origine

Se gaseste in vegetale, cele mai bogate surse fiind drojdia de bere, coaja cerealelor (orezul), taratele; de asemenea, se mai gaseste in carne, ficat, rinichi, oua.

Functie

Cu o compozitie chimica complexa (este singura vitamina cunoscuta ce contine sulf), ea are un important rol in metabolism (glucide, lipide, proteine si apa). Este diuretica, lipsa ei dand cunoscutul edem din beri-beri, ce poate merge pana la anasarca. De asemenea, are rol important in functia sistemelor nervos, muscular si a cordului, lipsa ei din organism dand nastere avitaminozei B1 numita si boala beri-beri.

Beri-Beri sau avitaminoza B1

Etiologie: este cunoscuta din timpuri foarte vechi, si a aparut mai inainte la popoarele mari consumatoare de orez decorticat din Extremul Orient, Africa etc.; de asemenea, la alcoolici, diabetici, in unele boli infectioase, la subnutriti etc. Simptomatologie: boala se manifesta prin 3 feluri de tulburari: nervoase, cardiovasculare si edeme.

Nervoase – interesand indeosebi sistemul nervos periferic si dand polinevritele (dureri in extremitati, paralizai, cu abolirea reflexelor osteotendinoase, atrofii musculare etc.).

Cardiace – dispnee, cord mare, insuficienta cardiaca (neinfluentata de digitala).

Metabolice – edemele maleolare, care se intind pana la generalizare dand anasarca.

Digestive – anorexie, greata, voma, constipatie.

Evolutie-Complicatii: evolutia este severa daca nu se combate carenta. Ea poate fi agravata prin complicatii + infectii diferite, insuficienta cardiaca, ocluzii intestinale (ileus dinamic).

Tratament:

a) Curativ – alimentatie completa (drojdie de bere, paine integrala, carne, oua etc. si mai putine glucide); vit. B1 20 – 50 – 100 mg/zi injectabila; tratament fizical, electroterapie, bai galvanice, faradice pentru nevrite, polinevrite etc.

b) Profilactic – alimentatie completa cu continut in vitamina B1 (drojdie de bere, faina integrala de grau etc.).

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 13:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *