Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vitamina B2 – Riboflavina

Vitamina B2 – Riboflavina

Origine

Numita si vitamina de crestere, are o raspandire mare in ambele regnuri – animal si vegetal. Este ubicuitara, gasindu-se in painea alba, mazare, fasolea, verde, spanac, salata, rosii, lapte, carne, oua. Cu o compozitie chimica complexa (contine un glucid numit riboza), este de culoare galbena, face parte din grupul pigmentilor numiti flavine si este distrusa de ultraviolete.

Proprietati

Riboflavina este un constituent celular, jucand un rol extrem de important in procesele de crestere si respiratie celulara, datorita faptului ca intra in componenta fermentului respirator galben Warburg. Mai are rol metabolic (lipide, proteine, glucide -scade glicemia la diabetici). Paricipa la procesele de oxidare si fosforilare.

Avitaminoza B2

Etiopatogenie: carenta apare datorita unui aport insuficient sau tulburari digestive (leziuni hepatice, pancretice), iar tulburarile in procesele de oxidare si fosforilare explica fenomenele morbide caracteristice.

Simptomatologie: aspectul clinic al acestei carente vitaminice este caracterizat printr-o serie de semne, dintre care mai importante sunt:

Semne oculare: opacitatile corneei sunt cele mai grave: apoi irite, ambliopii. Orbirea la stralucirea extraordinara a zapezii la inaltimi mari s-ar datora distrugerii de catre razele ultraviolete a riboflavinei (accidente survenite la alpinisti la foarte mari ascensiuni -Himalaya).

Semne cutanate si mucoase: dermatita, stomatita, ca si cheilita angulara (fisuri la comisurile labiale) sunt caracteristice: parul devine friabil si se albeste.

Semne nervoase si sanguine: apatie, facies de Parkinson, ataxie, dismetrie, kinezii, nistagmus, anemie.

Evolutie-Complicatii: evolutia este progresiva, daca persista carenta si leziunile digestive. Complicatiile redutabile sunt cataracta si irita.

Tratament: boala este rara. Este grava numai datorita opacitatii corneene. O alimentatie echilibrata (mai putine conserve) previne boala, iar vitamina B2 riboflavina, 40 – 50 mg per os sau in injectii intramusculare (fiole de 5 mg sau 10 mg), ca si ingestia de drojdie de bere vindeca avitaminoza.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 13:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *