Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitamina C (Acidul Ascorbic, Vitamina Antiscorbutica)

Vitamina C (Acidul Ascorbic, Vitamina Antiscorbutica)

Vitamina C (Acidul Ascorbic, Vitamina Antiscorbutica)

Una dintre cele mei importante vitamine, care indepline ste mai multe functii, se considera vitamina C (acidul ascorbic). Vitamina C influenteaza rezistenta capilarelor, reactivitatea organismului, gradul de rezistenta fata de agentii patogeni si fata de factorii nocivi externi, participa la procesele de oxidoreducere celulara si constituie un puternic agent reducator. Una din functiile ei importante este de a asigura structura si functionarea normala a celulelor care sintetizeaza colagenul, un component de baza al substantei intercelulare.

Perturbarea sintezei colagenului explica simptomele carentei de vitamina C. Astfel, datorita modificarii colagenului dintre celulele endoteliului vascular, peretele capilarelor se rupe si apare sindromul hemoragipar, care se manifesta prin petesii pe tegumente si mucoase, hemoragii intraarticulare, intramusculare, gingivale, nazale etc.

Gingiile si mai ales papilele interdentare se tumefiaza, sangereaza cu usurinta, ulcereaza si se infecteaza, denundand radacina dintilor, din care cauza ei devin mobili si cad. Cicatrizarea plagilor se face defectuos, pentru ca fibrele conjunctive sunt rare si putin rezistente.

Avitaminoza C apare la sugarul care nu este alimentat la san si nu primeste vitamina C. La adulti, avitaminoza C apare, in special, la barbatii mai in varsta, la adolescenti, care consuma putina hrana vegetala. Principalele simptome ale scorbutului pot fi: scaderea apetitului, incetarea cresterii, diminuarea sensibilitatii, astenia, anemia. Acidul ascorbic mareste capacitatea de aparare a organismului la infectiile microbiene si virotice. Experimental, s-a constatat ca anticorpogeneza si puterea fagocitara sunt mult diminuate la animalele supuse unui regim alimentar lipsit de vitamina C, comparativ cu lotul martor.

Acidul ascorbic mareste rezistenta organismului la actiunea unor noxe chimice din mediul ambiant: plumb, mercur, benzen. Necesarul de vitamina C este marit la persoanele care depun efort muscular intens si la cele care isi desfasoara activitatea in locuri reci.

Necesitatea organismului in vitamina C depinde de intensitatea muncii, de varsta, de starea fiziologica etc. Pentru oamenii care efectueaza o munca de intensitate medie necesitatea zilnica este de circa 70 mg.

Sursele principale de vitamina C sunt zarzavaturile, fructele, pomusoarele.

Deosebit de mult acid ascorbic contin coacaza neagra, macesul uscat, ardeiul gras, patrunjelul, fragii, merele acre, agrisul. In zona noastra climaterica nu se simte nici o carenta de vitamina C, deoarece avem multe legume si fructe. Insa primavara devreme poate surveni o oarecare insuficienta. Fiind pastrate timp indelungat, fructele pierd din cantitatea de acid ascorbic. In caz de carenta a vitaminei C in produsele alimentare, se recomanda vitaminizarea bucatelor finite.

Vitamina C se distruge usor sub actiunea oxigenului din aer, la actiunea termica, in prezenta sarurilor metalelor grele (cupru, fier), in mediul alcalin. Deci, fiind o vitamina solubila in apa si usor oxidabila, se poate pierde sau inactiva in timpul prepararii si pastrarii alimentelor.

In mediul acid vitamina C se pastreaza mai bine. Astfel, bucatele cu PH acid contin cantitati mai mari de acid ascorbic. Unele produse alimentare „fixeaza” acidul ascorbic, acesta pastrandu- se in alimente (amidonul, crupele, faina, ouale, zaharul). Produsele de origine animala, ca si derivatele cerealiere, sunt foarte sarace in vitamina C sau lipsite de ea. Luand in consideratie importanta colosala a vitaminei C pentru organism, labilitatea ei in mediul extern, e necesar controlul sistematic de laborator al continutului de vitamina C in bucatele finite si in ratiile alimentare zilnice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:51 Afisari: 36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *