Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vitamina D – Calciferol

Vitamina D – Calciferol

Se mai numeste si calciferol sau vitamina antirahitica – dar in realitate este vorba de un grup de vitamine D (D1 D2, D3, D4).

Origine

Este o vitamina de origine indeosebi animala care se gaseste in untura de peste, lapte, unt, galbenusul de ou, in drojdia de bere in cantitati mari. Forma sub care se gaseste in natura, in ambele regnuri, este de provitamina.

Provitaminele care sunt chimic steroli se transforma in vitamina D prin activare. Este singura vitamina, alaturi de B12 si K, ce poate fi sintetizata de organism. Ergosterolul din piele, sub actiunea razelor ultraviolete solare sau artificiale este transformat in vitamina D2. De aceea, in sezonul de iarna se recomanda profilactic copiilor mult soare si vitamina D2. Compozitia chimica este cea a sterolilor.

Functie

Vitamina D are rol important in metabolismul calciului si al fosforului. Importanta ei este considerabila in procesul de osificare a intregului sistem osos, de unde rolul ei la copii in prevenirea rahitismului.

Carenta de vitamina D – Rahitismul

Rahitismul este o boala care apare la copii. Etiopatogenie: este vorba de o lipsa a vitaminei D sau a calciului si fosforului. Rahitismul este primitiv, cand este vorba de un aport exogen insuficient, sau secundar, datorita unor tulburari digestive cronice, care produc dereglari importante in metabolismul P si Ca (hipofosfatemie si hipocalcemie). Din aceasta cauza calciul nu se va mai depune la nivelul oaselor, intarziindu-se deci osificarea; oasele vor ramane moi.

Simptomatologie: clinic sunt trei perioade in evolutia rahitismului, si anume:

a) Perioada primara, caracterizata prin tulburari digestive care apar la etatea de 1 – 2 ani (diaree, varsaturi, intarzierea aparitiei dintilor).

b) Perioada a doua este cea mai caracteristica, dar si cea mai severa. Apar deformatii osoase, fontanelele raman deschise, capul este mare, cu oasele frontale marite; apar mataniile condro-costale, sternul “in carena”, iar coloana vertebrala poate prezenta deviatii fie in sens posterior, numite cifoza, fie in sens lateral, numite scolioze. Alteori aceste deviatii se realizeaza impreuna, antrenand si toracele, care devine asimetric, constituind toracele cifo-scoliotic. Tulburarile digestive pot persista, abdomenul este mare latit, “batracian”, cu hepatosplenomegalie. Copilul nu se poate dezvolta. Aceste deformari osoase, in cazul in care sa-u constituit, raman definitive – copiii raman schilozi.

c) Perioada de remisiune sau casexie si exitus printr-o infectie intercurenta (pneumopatie acuta, tuberculoza etc.).

Tratamentul este profilactic si curativ. Profilaxia costa din: expunerea la soare a copilului (helioterapia) si alimentatie bogata in vitamina D – untul, laptele, galbenusul de ou, ficatul sa nu lipseasca din hrana copilului, iar iarna se va administra si vitamina D2 forte injectabila.

Curativ: se administreaza o alimentatie bogata in vitamina D2 si cat mai variata, se da copilului vitamina D2 si se aplica un tratament cu ultraviolete naturale sau artificiale (15 -20 de sedinte, in mai multe serii).

Osteopatia de carenta

Etiopatogenie: apare in aceleasi conditii de alimentatie, ca si rahitismul. Intereseaza toate varstele – copiii (unde fenomenele sunt de tip rahitiform) si adultii, in special femeile, la care se produc decalcifieri la nivelul oaselor, fie de tip osteoporotic (coloana vertebrala), fie de tip osteomalacic (coloana vertebrala), fie de tip osteomalacic (bazin), tulburari explicate patogenetic prin dereglarile in metabolismul Ca si P datorite lipsei vitamina D.

Simptomatologie: la copii, cresterea este incetinita, apar atrofii musculare si mersul este clatinat (mers de rata). La adulti apar durerile osoase si articulare. Examenul radiologic (care evidentiaza decalcifierea) completeaza simptomatologia si lamureste diagnosticul.

Evolutie-Complicatii: evolutia este lenta si progresiva. Deformarile rahisului (cifoza, scolioza) si fracturile spontane pot complica boala.

Tratament: dietetic (alimentatie bogata in Ca, P, vitamina D); fizioterapie (U.V. naturale sau artificiale, balneoterapie, electroterapie); tratament medicamentos (vitamina D, injectabila, 600 000 u.i. la o luna).

Profilaxia se refera la o alimentatie echilibrata si la tratamentul afectiunii digestive care impiedica absorbtia de vitamina D.

Tetania sau spasmofilia

Tetania sau spasmofilia este caracterizata, pe langa hipocalcemie si hipofosfatemie, si prin dereglari endocrine paratiroidiene. Calciul sanguin, de la 9 – 11 mg% – cat este normal – scade. Bolnavii fac accesul sau criza de tetanie, caracterizata patogenetic printr-o excitabilitate neuromusculara crescuta. Clinic, aceasta se traduce printr-o contractura a muschilor, realizand “mana de mamos” (semnul Trousseau) – semn patognomonic – sau spasm pe musculatura digestiva, respiratorie (cand se produc sufocatii) si o stare de iritabilitate nervoasa deosebita. Calciul administrat intravenos (bromura de calciu sau clorura de calciu) remite criza, ramanand ca ulterior sa se trateze tetania latenta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 13:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *