Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitamina D (Vitamina Antirahitica)

Vitamina D (Vitamina Antirahitica)

Vitamina D (Vitamina Antirahitica)

Vitamina D se poate transforma din ergosterol, prezent in produsele vegetale (ciuperci si drojdii), sub actiunea razelor ultraviolete, in vitamina D2 farmaceutica (ergocalciferol), iar din 7- d-hidrocolesterol, sub actiunea radiatiilor ultraviolete, se formeaza vitamina D3 (colecalciferol). Aceasta vitamina favorizeaza absorbtia calciului din intestinul subtire si depunerea lui in oase. In lipsa vitaminei, calciul se absoarbe intr-o cantitate foarte mica, restul se elimina cu materiile fecale, antrenand si fosforul.

Modificarile cele mai vizibile sunt la nivelul cartilajului de crestere diafizo-epifizar, ale carui celule continua sa prolifereze, dar mineralizarea este insuficienta. La examenul radiologic cartilajul de crestere apare ingrosat, cu marginile neregulate si crestate. Oasele se deformeaza si apar semne tipice bolii intalnite mai ales la copii, rahitismul: incurbarea membelor inferioare, deformarea toracelui, implantarea vicioasa a dintilor. In afara de modificarile osoase, apar si alte semne: hipotonie musculara, spasmofilie, transpiratii, scaderea calciului si fosforului in sange.

Se estimeaza ca adultul care isi desfasoara o parte din activitate sub cerul liber nu are nevoie de aport alimentar, ci ii este suficienta cantitatea de vitamina D formata pe portiunile de piele expuse luminii. La copii si femei in perioada maternitatii formarea endogena este, de obicei, insuficienta. Ea trebuie completata prin vitamina din alimente sau ca produs farmaceutic.

Pentru a preveni fenomenele de hipervitaminoza, trebuie preferata calea de administrare per os, in doze zilnice, saptamanale sau lunare. Necesarul zilnic pentru copii este de 10 mkg sau 400 UI (pana la 3 ani), pentru copiii in varsta de 4 ani si pentru adulti – de 2,5 mkg sau 100 UI.

Intoxicatia cu vitamina D se manifesta prin anorexie, tulburari digestive (greata, voma), slabire, cefalee, modificari de comportament, hipercalcemie cu depunere de calciu in tendoane, rinichi, plamani, artere mari etc.

Vitamina D naturala se gaseste numai in produse de origine animala. Cele mai importante surse de vitamina D sunt ficatul, mai ales al unor specii de pesti, untul, produsele lactate grase, galbenusul de ou.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *