Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vitamina E – Tocoferol

Vitamina E – Tocoferol

Origine

Numita si tocoferol sau vitamina antisterila, este de origine mixta – vegetala si animala. Se gaseste indeosebi in graminee (cereale, telina, maces, andive, varza, fasole, mazare, salata, spanac, mere, seminte de mar), uleiuri vegetale, ca si in lapte, branzeturi, oua carne, unt.

Proprietati

Rezista la temperaturi mari (200°); are o rezistenta mai scazuta la ultraviolete si oxigen; este distrusa de grasimile rancede. Ea are proprietati antioxidante si de protectie fata de vitaminele A si D. Are rol in metabolismul lipidelor, glucidelor si proteinelor (in sinteza hormonilor hipofizei anterioare), in metabolismul mineral si al apei (edemele cronice). Rolul sau cel mai important este in mentinerea troficitatii aparatului germinativ.

Carenta de vitamina E la barbat este mai grava, alterand ireversibil functia de reproducere. La femeie, compromite sarcina si evolutia ei prin moartea fatului, de unde si numele de vitamina fertilitatii sau antisterila. Mai mentionam rolul sau antiinfectios (in neuroviroze) si antiscleros (scleroze pulmonare, Dupuytren etc.), ca si rolul sau in combaterea distrofiilor musculare si osoase. In comert se prezinta sub forma de fiole sau de drajeuri.

Carenta de vitamina E

Etiologie: carenta apare cand alimentatia este dominata de produse fainoase rafinate, sau in insuficientele hepato-pancreatice, care impiedica utilizarea vit. E.

Patogenie: nidatia oului fecundat nu se poate face fara vitamina E. indispensabila proliferarii endometmlui. Astfel se explica sterilitatea ca si avortul spontan. De asemenea, moartea embrionului mai este determinata si de produsii toxici rezultati din viciul in metabolismul lipidelor – datorita lipsei vitaminei E.

Simptomatologie: semnele sunt variate – la fete pubertatea este intarziata iar la femei apar tulburari in ciclu (dismenoree, polimenoree etc.); sterilitatea este aproape certa atat la barbat, cat si la femeie, iar avortul spontan apare in primele trei luni.

Diagnosticul este foarte dificil, anamneza fiind de extrema importanta. Evolutie-Prognostic: evolutia este severa si prognosticul rezervat in formele cand carenta este marcata.

Tratament-Profilaxie: o alimentatie bogata in vitamina E (paine neagra, laptuci, oua, lapte etc.), ca si administrarea de vitamina E in drajeuri sau injectii intramusculare constituie si tratamentul, si profilaxia bolii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 13:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *