Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitamina E (Tocoferolul, Vitamina Fertilitatii)

Vitamina E (Tocoferolul, Vitamina Fertilitatii)

Vitamina E (Tocoferolul, Vitamina Fertilitatii)

Vitamina E este numita si Tocoferol, sau vitamina fertilitatii. In natura sunt mai multi izomeri, dintre care cel mai bine studiati sunt alfa-, beta-, gama- si delta-tocoferolul. Cel mai activ din punct de vedere vitaminic este alfa-tocoferolul. Aceasta vitamina se mai numeste si vitamina fertilitatii, deoarece mult timp s-a crezut ca ea intervine numai in mentinerea structurii si functionarii normale a organelor de reproducere. Mai tarziu insa, s-a dovedit ca, vitamina E asigura troficitatea sistemului muscular si a altor tesuturi.

In carenta acestei vitamine, apar leziuni degenerative ale fibrelor musculare, cu stergerea striatiunilor si inlocuirea lor cu un tesut fibros. La om si la maimuta, carenta in aceasta vitamina duce la scaderea rezistentei hematiilor la actiunea unor factori hemolizanti si la aparitia unei anemii macrocitare. Impreuna cu seleniul si tiaminoacizii, ea participa la sinteza unui factor hepato-protector. Se pare ca cel mai mare efect al vitaminei E este actiunea antioxidant a, care se datoreaza prezentei in molecula sa a unui oxidril fenolic. Datorita actiunii antioxidante, vitamina E protejeaza de oxidare acizii grasi polinesaturati si vitamina A.

Necesarul zilnic de vitamina E este de 3-7 mg pentru copiii pana la 6 ani, 10-15 mg pentru copiii si adolescentii de la 6 pana la 17 ani si 10 mg pentru persoanele apte de munca.

Tocoferolii sunt sintetizati de catre plante. Ei se concentreaza in grasimile din embrionul semintelor, protejand de oxidare acizii grasi nesaturati. Cele mai bogate surse de vitamina E sunt deci uleiurile extrase din seminte (porumb, floarea-soarelui, soia s.a), painea neagra, fasolea uscata, mazarea. In cantitati mai mici se gaseste in ficat, carne, lapte, unt, smantana, branzeturi grase, oua.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *