Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitamina K – Fitomenadiona

Vitamina K – Fitomenadiona

Vitamina K intervine in coagularea sangelui

Se cunosc trei derivati ai acestei vitamine: vitamina K1, din plante (frunze verzi), vitamina K2 sintetizata de catre flora microbiana din organism, in special de bacteriile de putrefactie (Escherichia coli, Proteus vulgaris, Streptococcus faecalis etc.), vitamina K3 – un produs farmaceutic hidrosolubil.

Vitamina K intervine in coagularea sangelui, participand la sinteza hepatica a patru factori ai coagularii: protrombina (II), proconvertina (VII), factorul Christmas (IX) si factorul Stuard (X). Buna functionare a ficatului este necesara pentru a se realiza sinteza acestor factori. Carenta de vitamina K poate aparea fie in rezultatul unui aport alimentar redus, fie prin diminuarea florei microbiene intestinale, ca urmare a unor tratamente indelungate cu antibiotice administrate per os, fie prin tulburari hepatice (icter mecanic, fistula biliara).

Vitamina K traverseaza greu placenta. De aceea, nou-nascutul are rezerve mici de vitamina, mai ales daca mama a avut un regim alimentar sarac. In primele zile dupa nastere, pana la popularea colonului cu microorganisme, sinteza intestinala este deficitara, copilul fiind expus la accidente hemoragice.

Deoarece sursa principala a vitaminei K este sinteza microbiana, nu se cunoaste cu exactitate cantitatea necesara. Pentru un adult sunt necesare cam 2mg pe zi.

Alimentele cele mai bogate in vitamina K sunt legumele verzi (spanac, salata, loboda, marar etc.), galbenusul de ou si ficatul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:21 Afisari: 75

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *