Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vitamina K

Vitamina K

Origine

Se gaseste in produse vegetale, ca urzici, varza, rosii, conopida, morcov, cartofi, unele bacterii, cat si in ficat. Se cunosc doua vitamine K (K1; K2) sintetic, a fost preparata vitamina K3. In organism este sintetizata de flora microbiana intestinala.

Proprietati

Vitamina K rezultata la nivelul intestinului si ajunsa la ficat contribuie la sinteza protrombinei – factor important in procesul de coagulare. In stare normala nu poate exista avitaminoza K, dat fiind sinteza ei de catre flora bacteriana intestinala.

Carenta de vitamina K

Etiopatogenie: carenta de vitamina K o intalnim: cand flora microbiana intestinala este sterilizata prin folosirea de antibiotice cu spectru larg de actiune si timp indelungat; in cazuri de leziuni hepatobiliare si intestinale; la nou-nascut, cand lipseste flora microbiana intestinala. In toate aceste cazuri, va scadea protrombina – datorita lipsei vitamina K sau tulburarilor de resorbtie generate de sarurile biliare – si se va produce sindromul hemoragic.

Simptomatologie: carenta de vitamina K se traduce clinic prin aparitia hemoragiilor – fie externe (epistaxix, hematoame etc.), fie interne (melene, hematemeze, hematurii etc.).

Evolutie-Complicatii: evolutia este progresiva si poate fi agravata de complicatiile he-moragice – in cazurile de leziuni hepatice severe. Altfel, carenta are un prognostic favorabil.

Tratament-Profilaxie: se administreaza ceea ce lipseste organismului – vitamina K – in injectii intramusculare, una sau mai multe fiole pe zi. Profilactic – atentie la administrarea antibioticelor, la care se asociaza vitamina B complex, iaurt, pentru a se evita inhibarea florei microbiene intestinale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 13:24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *