Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Vitamina P – Bioflavonoid

Vitamina P – Bioflavonoid

Vitamina P (Rutinul, Vitamina C2; bioflavonoide, citrina). Vitamina P face parte din grupul flavonelor, colorate in galben. Se gaseste in vegetale, fructe, ceai si indeosebi in coaja alba a citricelor – de unde si denumirea de citrin -, ca si in struguri, prune, frunze verzi.

Carenta de vitamina P

Etiopatogenie: carenta acestei vitamine creste permeabilitatea vasculara de unde aparitia hemoragiilor cutanate – purpura; de aici, si numele de vitamina peretilor vasculari. Aceste tulburari de permeabilitate capilara se datoresc scaderii tonusului vaselor capilare.

Simptomatologie: tulburarile de permeabilitate sunt caracterizate prin aparitia spontana sau dupa mici traumatisme a hemoragiilor, sub forma de petesii. Hemoragiile retiniene sunt grave. Mai rar apar alte forme de hemoragii (gastroragii etc.).

Diagnosticul este mai dificil, pentru ca trebuie avute in vedere toate celelalte tulburari hemoragice produse prin carente (scorbut, vitamina E) sau origine endocrina, toxica etc.

Evolutie-Complicatii: evolutia acestei carente poate fi progresiva daca alimentatia este deficitara. Complicatiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale.

Tratament: acesta este dietetic (fructe, citrice etc.) si medicamentos (tablete sau injectii cu vitamina P).

Profilaxie: se recomanda o alimentatie bogata in vitamina P si C.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 8 februarie, 2013, 15:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *