Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitamina PP (Niacina sau Nicotinamida)

Vitamina PP (Niacina sau Nicotinamida)

Insuficienta masiva de acid nicotinic determina aparitia pelagre

Vitamina PP se gaseste in doua forme: acidul nicotinic si amida acidului nicotinic, ultima fiind forma activa a ei. In aceasta forma, vitamina intra in structura enzimelor niacinice: nicotinamid, adenin dinucleotid (NAD) si nicotinamid, adenin dinucleotid fosfat (NADP), cu rol important in respiratia celulara.

De asemenea, vitamina PP formeaza cofermentul unui numar mare de enzime cu rol in metabolismele proteic, lipidic, glucidic si al alcoolului etilic. Dupa actiunea sa biologica, aceasta vitamina e strans legata de tiamina si aminoacidul triptofan. In organism, din 60 mg de triptofan, in prezenta vitaminelor B2 si B6, se formeaza 1mg de vitamina PP. Insuficienta masiva de acid nicotinic determina aparitia pelagrei, care este, de fapt, o policarenta, in cadrul careia rolul principal ii revine vitaminei PP. Aceasta boala s-a raspandit acolo unde s-a extins cultura porumbului si unde alimentatia de baza este mamaliga, intr-un regim sarac in alimente de origine animala. Boala debuteaza prin simptome nespecifice: apatie, astenie, tulburari de tranzit (diaree), glossita, stomatita.

Primavara, pe partile descoperite ale pielii apare un eritem. Dupa ce eritemul diminueaza, pielea ramane pigmentata, capata aspect de „piele de crocodil”. Intalnim modificari si la nivelul mucoasei linguale, cu aspect de limba „geografica”; apar si tulburari psihice cu stari delirante, agitatie, halucinatii. Datorita acestor manifestari, pelagra e cunoscuta ca boala a celor trei D: dermatita, diaree si dementa.

Ratiile alimentare obisnuite ale populatiei contin cantitati suficiente de acid nicotinic. Sursele cele mai bogate in vitamina PP sunt carnea, preparatele din carne, laptele si branzeturile, ouale. Cantitati mai mici contin legumele, fructele, leguminoasele uscate si cerealele, cu exceptia porumbului, care este pelagrogen, deoarece o parte din vitamina PP este legata intr-o forma putin absorbativa, iar proteina sa este lipsita de triptofan si dezechilibrata in ceilalti aminoacizi esentiali.

Necesitatea diurna in acid nicotinic e de 16-28 mg sau 6,6 mg la 1000 kcal.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:41 Afisari: 99

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *