Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitaminele Hidrosolubile

Vitaminele Hidrosolubile

Vitaminele Hidrosolubile

Deoarece sunt solubile in apa, ele se pot pierde usor in timpul prepararii culinare sau industriale: spalarea, pastrarea si fierberea in apa si nefolosirea acestei ape. Se absorb relativ usor si in mare proportie din tubul digestiv, dar pentru majoritatea dintre ele este necesara prezenta acidului clorhidric in sucul gastric.

Dupa ce sangele si tesuturile primesc cantitati adecvate de vitamine, excesul lor se elimina prin urina. In general, organismul nu-si face rezerve importante de aceste vitamine. In caz de aport alimentar insuficient, semnele carentei apar destul de repede. Si transpiratiile abundente si repetate sunt o importanta cale de pierdere vitaminica.

Din punct de vedere metabolic, o mare parte din vitaminele hidrosolubile intra in structura unor enzime, fiind cofermentul acestora. Majoritatea intervin in catalizarea proceselor eliberatoare de energie. Necesitatea de aceste vitamine este influentata de intensitatea cheltuielii de energie si pentru o parte din ele ratia se si exprima la 1000 kcal.

Vitaminele grupei B. Din vitaminele grupei B fac parte vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina PP (niacina), vitamina B6 (piridoxina), acidul folic, vitamina B12 (ciancobalamina) etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 9:25 Afisari: 27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *