Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Vitaminele Liposolubile

Vitaminele Liposolubile

Vitaminele Liposolubile

Aceste vitamine sunt solubile in lipide si in solventii acestora si practic insolubile in apa. Din aceasta cauza, ele se gasesc numai in alimentele grase. Excluderea lipidelor din alimentatie duce implicit la saracirea in aceste vitamine. Insolubilitatea lor in ap a explica pierderile minime in timpul operatiilor de spalare si mentinere in apa a alimentelor fragmentate.

Coeficientul de utilizare digestiva a vitaminelor liposolubile este dependent de digestia si absorbtia grasimilor alimentare. Orice perturbare a acestui proces pericliteaz a aprovizionarea organismului cu vitaminele respective. Asa se intampla in cazul insuficientei de lipaza si in afectiunile hepato-biliare care scad secretia de bila si de saruri biliare sau impiedic a ajungerea acestora in duoden.

Daca sunt ingerate in cantitati mai mari decat necesarul zilnic, excesul se depoziteaza in lipidele tisulare, mai ales in cele hepatice, formand astfel rezerve care pot fi folosite in perioadele de carenta alimentara. In acest caz, semnele clinice ale insuficientei vitaminelor apar dupa o perioada mai indelungata de aport alimentar deficitar.

Tezaurizarea vitaminelor liposolubile explica aparitia fenomenelor patologice de hipervitaminoza, atunci cand se consuma alimente foarte bogate in vitamine, mai ales daca se administreaza, parenteral, cantitati foarte mari de produse farmaceutice.

Referitor la modul de actiune, putem spune ca vitaminele liposolubile participa mai ales la procesele anabolice, actionand oarecum asemanator cu hormonii. Din acest motiv, copiii, adolescentii si femeile in perioada maternitatii au necesitati mai mari si sunt mai sensibili la carenta decat alte grupe de populatie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 8:59 Afisari: 45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *