Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Volumele si capacitatile pulmonare

Volumele si capacitatile pulmonare

Volumul curent (VT) reprezinta volumul de aer care patrunde si iese din plamani in cursul unei respiratii linistite. La persoanele adulte valoarea lui medie este de 500 ml, din care 150 ml ocupa caile aeriene superioare si inferioare si nu ajunge la alveole (spatiu mort anatomic) in plamani exista si spatiul mort fiziologic care este reprezentat de o alta cantitate de aer care desi introdusa in plamani, nu participa la schimbul de gaze, deoarece se afla in alveole neirigate cu sange; acest aer nu-si schimba compozitia.

Volumul inspirator de rezerva (VIR) reprezinta volumul maxim de aer ce poate fi inspirat dupa o inspiratie obisnuita si are valoarea de 1.500 ml.

Volumul expirator de rezerva (VER) se realizeaza prin efectuarea unei expiratii maxime dupa o expiratie obisnuita si are valoare de 1.500 ml.

Capacitatea vitala (CV) reprezinta volumul de aer ce poate fi expirat printr-o expiratie maxima efectuata in urma unei inspiratii maxime. Ea este egala cu suma a trei volume pulmonare (VT+VIR+VER) si are valoarea de 3.500-4.000 ml aer. Capacitatea vitala variaza cu varsta, sexul, sportul practicat, pozitia corpului; in clinostatism ea este cu 5-10% mai mica decat in ortostatism.

Volumul rezidual (VR) reprezinta volumul de aer care ramane in plamani la sfarsitul unei expiratii maxime si are valoarea de 1.300-1.500 ml. Volumul rezidual nu paraseste plamanul decat prin inlocuirea sa cu un gaz inert (He) sau cu apa, sau daca colabam cei doi plamani; prin colabare ramane totusi o cantitate de 200 ml aer (aerul minimal), care permite plutirea unui fragment de plaman la suprafata apei (semn important in medicina legala).

Capacitatea pulmonara totala (CPT) cuprinde capacitatea vitala impreuna cu aerul rezidual si are o valoare de 5.000-6.000 ml.

Capacitatea reziduala functionala (CRF) reprezinta volumul de aer care ramane in plaman la sfarsitul unei expiratii de repaus. Valoarea ei se obtine prin insumarea VER si VR si reprezinta aproximativ 50% din CPT.

Capacitatea inspiratorie (CI) reprezinta volumul de aer ce poate fi introdus in plaman printr-o inspiratie maxima care incepe la sfarsitul unei expiratii de repaus. Valoarea ei este echivalenta cu suma dintre VR si VIR si reprezinta aproximativ 50% din CPT.

Frecventa respiratorie. Numarul respiratiilor la adult, in repaus, este de 16-18 respiratii/min si variaza in functie de mai multi factori:

  • varsta – la nou nascut 40 respiratii/min;
  • la 8-10 ani 30 respiratii/min;
  • la 20 ani 20 respiratii/min;
  • la 40 de ani 14-18 respiratii/min;
  • sex: la femei se intalneste un numar mai mare de respiratii-18/min decat la barbati 12-16/min;
  • pozitia corpului;
  • altitudine: numarul de respiratii se mareste la altitudini mari datorita scaderii presiunii atmosferice;
  • stari fiziologice: in somn numarul respiratiilor scade;
  • in timpul graviditatii si al emotiilor creste frecventa respiratorie;
  • in timpul efortului si dupa terminarea lui creste frecventa respiratorie.

Cand numarul de respiratii este mai mare de 20/min se numeste stare de tahipnee (hiperpnee); cand frecventa respiratorie scade sub 14/ min se realizeaza sterea de bradipnee; cand respiratiile nu se succed regulat, se numeste starea de dispnee; cand respiratia se opreste voit, se realizeaza starea de apnee.

Debitul respirator reprezinta cantitatea de aer ventilata de plamani in timp de un minut in conditii de repaus si poate fi obtinut prin produsul dintre volumul curent si frecventa ventilatiei. Astfel, la un adult la care volumul curent este de 500 ml, iar frecventa respiratorie este 12 cicluri/min, debitul ventilator va fi de 6 l.

In efortul fizic debitul ventilator creste la 80-100 l/min; volumul de aer care poate fi respirat intr-o perioada de timp prin respiratii voluntare cu amplitudine si frecventa maxima reprezinta debitul respirator maxim si are valoare de 180-200 l/min.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 10 noiembrie, 2011, 13:59

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *