Prima Pagina » Medicamente » Medicamente Z » Zentel

Zentel

Prospect

Zentel se prezinta sub forma de comprimate TILTAB, albe, rotunde, cu o proeminenta pentagonala pe ambele fete, continand 200 mg albendazol. Suspensie cu gust placut, cu aroma de fructe, fiecare 5 ml continand 100 mg albendazol.

Indicatii:

Zentel este un antihelmintic cu spectru larg, folosit pentru tratarea parazitozelor cu unul sau mai multi dintre urmatorii paraziti: Enterobius vermicularis (oxiuri), Trichuris trichiura (tricocefal), Ascaris lumbricoides (limbrici), Ankylostoma duodenale, Necator americanus, Strongyloides stercoralis, Taenia spp., Giardioza la copii.

Posologie si mod de administrare:

Cu prescriptie medicala. Doza uzuala pentru adulti si copii in varsta de peste 2 ani: 400 mg (doua comprimate de Zentel 200 mg sau 20 ml Zentel suspensie) intr-o priza unica in cazul parazitozelor cu: Enterobius vermicularis, Trichuris trichiura, Ascaris lumbricoides, Ankylostoma duodenale si Necator americanus.

In caz de strongiloidoza sau teniaza, se administreaza 400 mg Zentel in prize unice, 3 zile consecutiv. Daca pacientul nu este vindecat la trei saptamani dupa tratament, se indica o a doua cura. In giardioza (la copii cu varsta intre 2-12 ani ), o doza zilnica de 400 mg in priza unica, timp de 5 zile. Comprimatele pot fi mestecate, inghitite sau zdrobite si amestecate cu alimentele. Nu este necesar sa fie administrate jeun sau sa se practice purgatia.

Precautii:

Folosirea in cursul sarcinii: Deoarece s-a demonstrat ca albendazolul este embriotoxic si teratogen la sobolan si la iepure, folosirea sa la femeile gravide sau la cele cu suspiciunea de sarcina este contraindicata. Pentru femeile aflate la varsta procreerii (15-40 de ani), Zentel trebuie administrat in primele 7 zile de la debutul menstruatiilor normale.

Reactii adverse:

S-au raportat cateva cazuri de disconfort gastro-intestinal si cefalee, fara a se stabili o legatura clara cu medicamentul.

Informatii suplimentare:

Eficacitatea Zentelului a fost evaluata la copii sub varsta de 2 ani, gasindu-se ca o singura doza de 200 mg este eficace in infectiile helmintice comune. In infectiile cu Hymenolepis nana, o doza de 400 mg administrata 3 zile consecutiv s-a dovedit eficace. In plus fata de proprietatile vermicide, s-a demonstrat ca albendazolul are la om si proprietati ovocide si larvicide.

Pret:

 • Zentel 200mg comprimate filmate are un pret de aproximativ 10 lei;
 • Zentel 4% suspensie x 10ml costa aproximativ 8 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 23 aprilie, 2012, 3:09 Afisari: 3.536

2 Discutii la Zentel

 1. carolina 04/01/2012 at 04:55

  doza de zentel uspensie orala copii intre 5-6 ani .

  Răspunde
  • Mihai Paunescu 04/01/2012 at 09:58

   Acest medicament nu se da decat daca exista dovezi clare, adica doar in urma unor analize de laborator care sa dovedeasca prezenta parazitilor in materiile fecale, si nu altfel, deoarece albendazolul este hepatotoxic si este una din cauzele de hepatita toxica.
   Pentru tratamentul infectiilor intestinale, doza uzuala pentru copii cu varsta peste 2 ani este de 10 ml suspensie Zentel 0,4 g/10 ml, o data pe zi, timp de 3 zile consecutive. Pentru tratamentul copiilor cu varsta intre 1 şi 2 ani, doza uzuala este de 5 ml suspensie Zentel 0,4 g/10 ml, o data pe zi.
   La copii sub 6 ani se recomanda folosirea Zentel suspensie orala. Mai jos gasesti detaliile de administrare in anumite infectii parazitare:

   Oxiuriaza
   Copii intre 1-2 ani: Doza uzuala este de 200 mg albendazol tn doza unica, repetata dupa 7 zile.
   Copii peste 2 ani: Doza uzuala este de 400 mg albendazol in doza unica, repetata dupa 7 zile.
   Obligatoriu masuri riguroase de igiena, trebuie tratate si persoanele din anturaj.

   Anchilostomiaza, necatoriaza, ascaridioza, trichocefaloza
   Copii intre 1-2 ani: Doza uzuala este de 200 mg albendazol in doza unica, repetata dupa 7 zile.
   Copii peste 2 ani: Doza uzuala este de 400 mg albendazol in doza unica.
   In caz de trichocefaloza, daca examenul coproparazitologic este pozitiv dupa 3 saptamani, trebuie repetata cura.

   Strongiloidoza, teniaza
   Copii peste 2 ani: Doza uzuala este de 400 mg albendazol pe zi, in priza unica, timp de 3 zile consecutiv. Daca examenul coproparazitologic este pozitiv dupa 3 saptamani, trebuie repetata cura.

   Trichineloza
   Copii peste 6 ani: Doza recomandata este de 15 mg albendazol/kg si zi, fractionata in 2 prize (dimineata si seara, timp de 10-15 zile, in functie de severitatea simptomatologiei si precocitatea tratamentului).

   Giardiaza (doar pentru copii intre 2 si 12 ani):
   Doza recomandata este de 400 mg albenttazoljn priza unica, timp de 5 zile.

   Multa sanatate,
   dr. Mihai Paunescu, medic pediatru

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *