Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Zmeur (Rubus idaeus – Fam. Rosaceae)

Zmeur (Rubus idaeus – Fam. Rosaceae)

Zmeur Rubus idaeusNumita si zmeur de gradina. Originar din Europa si din Asia, zmeurul este cultivat din vechime pentru fructele sale rosii si dulci. Acest arbust bianual cu frunze cazatoare, de un verde-palid, poate atinge inaltimea de 2 m. Manunchiurile de flori albe apar in cel de-al doilea an de crestere. Sunt urmate de fructe rosii, zemoase.

Parti utile – frunzele si fructele

Frunzele se folosesc la prepararea de infuzii, extracte lichide si tablete. Fructele, din care se prepara decocturi, sunt bune de cules de vara pana la inceputul toamnei.

Compusi activi

Frunzele contin polipeptide, flavonoide si tanini, inclusiv antocianine, iar fructul contine pectina, zaharuri si acizi de fructe si vitaminele A, B si C.

Utilizari medicinale

Ceaiul din frunze de zmeur poate fi administrat in tratamentul diareei, pro­blemelor urinare, al litiazei renale si biliare si al retentiei de lichid. In mod tradi­tional, frunzele erau folosi­te in timpul travaliului, pentru a stimula contrac­tiile uterine. Aplicatiile externe cu frunze de zmeur se fac in scopul tratarii inflamatiilor oculare, iritatiilor si ranilor pielii si a scurgerilor vaginale exce­sive. Si fructele au actiune astringenta si ajuta la vin­decarea ranilor. Aceasta s-ar putea datora antociani-nelor, despre care se consi­dera ca pot inhiba enzime-le implicate in reactia inflamatorie a organismului.

Cultivare

Saditi plantele tinere in sol umed, bine drenat, la soare sau in locuri usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul diareei si al infectiilor urinare; infuzie: inmuiati o lingura de frunze uscate intr-o cana cu apa clocotita timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti de 3 ori pe zi; extract lichid: Luati 4-8 ml in apa, de 3 ori pe zi; tinctura(1:4 in alcool 25%): Luati 20 de picaturi in apa, de 3 ori pe zi, dupa mese; tablete (frunze de zmeur 900 mg): Luati 1 tableta pe zi, cu apa.

In tratamentul afectiunilor pielii; compresa: inmuiati o compresa in infuzie sau in tinctura diluata si aplicati pe zonele afectate.

Precautii

Planta nu se recomanda in sarcina, decat la inceputul travaliului. Daca este folosita in aceasta situatie, este absolut necesara o supraveghere medicala. A nu se combina cu medicamente care scad glicemia sau cu antalcoolul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 13:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *