Prima Pagina » Corpul Uman » Zona coloanei vertebrale

Zona coloanei vertebrale

Zona coloanei vertebraleZona coloanei vertebrale cuprinde spatiul dintre regiunea cefalo-cervicala si centura pelvina. Este o regiune intinsa, complexa, avand ca schelet principal, axial, coloana vertebrala, care se articuleaza inferior, prin osul sacru la oasele centurii pelviene, respectiv la ilion (ilium).

Oasele zonei coloanei vertebrale:

Scheletul zonei coloanei vertebrale cuprinde urmatoarele repere:

 • osul occipital;
 • oasele temporale;
 • coloana vertebrala;
 • oasele iliace;
 • coastele.

Coloana vertebrala este compusa din 33 – 34 de piese osoase scurte, mai mult sau mai putin diferite intre ele, numite vertebre. Dupa locul pe care-l ocupa, forma si dimensiuni, vertebrele sunt impartite in:

 • cervicale (7);
 • toracice (12);
 • lombare (5);
 • sacrale (5), sinostozate in osul sacru-m;
 • coccigiene (4 – 5), sinostozate in osul coccigian (coccis).

Inainte de nastere, coloana vertebrala prezinta o mare cifoza dorsala (convexitate pronuntata), care, pana la nastere, dispare. In decursul primului an de viata apar curburile fiziologice definitive:
– la circa trei luni, cand copilul incepe sa stea in sezut, apare o prima curbura vertebrala, lordoza cervicala (concavitate cervicala);
– la circa sase luni, se contureaza cifoza dorsala;
– la aproape un an, cand copilul sta in picioare si face primii pasi, se contureaza si ultima curbura, lordoza lombara.
Aparitia curburilor vertebrale este o consecinta a pozitiei verticale a omului, dispunerea lor echilibrand corpul.
Nici lateral coloana vertebrala nu este dreapta, ci prezinta slabe curburi, numite scolioze. Normal, acestea apar in zona toracica si sunt indreptate cu convexitatea spre stanga, la dreptaci.
Prin accentuarea curburilor vertebrale, se ajunge la cateva malformatii cu efecte mai mult sau mai putin nefaste pentru functionarea normala a anumitor aparate, in special respirator si circulator.

Astfel, pot aparea:
cifoza toracica, prin accentuarea cifozei fiziologice (normale). Se caracterizeaza pirin bombarea accentuata a spatelui, cu dilatarea spatiului intervertebral toracic dorsal, paralel cu intinderea cartilajelor, si cu reducerea spatiului intervertebral anterior, paralel cu comprimarea si distrugerea cartilajelor. Uneori pot aparea ciocuri osoase, care tind sa prinda vertebrele intre ele intr-o toraxartroza imobilizanta si dureroasa. De obicei, cusca toracica este comprimata dorso –ventral si mobilitatea sa scade simtitor. Apar tulburari de deplasare a difragmei, concomitent cu scaderea volumului respirator. Omoplatii se departeaza, lasand umerii sa cada in fata. Totodata are loc accentuarea lordozei cervicale. Pot aparea tulburari cardio – vasculare.

lordoza patologica lombara, care, desi nu are asa de multe efecte restrictive asupra respiratiei si circulatiei, bombeaza abdomenul inainte, la normoponderali, pe cand la supraponderali – obezi, poate constitui o consecinta a caderii inainte a acestuia. Uneori, cand este asociata cu cifoza, degenereaza in cifolordoza. Accentuarea lordozei lombare, prin intinderea anterioara a inelelor intervertebrale si tasarea lor dorsala constituie cauza principala a multor discopatii: dureri de mijloc, la flexii, hernieri ale discurilor spre anterior, imobilitate prin dureri aparute de la frecarea corpurilor intervertebrale, sau ca urmare a lombartrozei.
Fata de zona toracica, intarita de cusca toracica, zonele cervicala si lombara sunt mult mai vulnerabile la socuri mecanice, dar prezinta si mobilitati sensibil crescute.

Muschii zonei coloanei vertebrale:

Cunoscuti ca extensori, muschii santurilor vertebrale sunt muschi profunzi, fusiformi, de dimensiuni si orientari diferite, grupati de Braus in patru sisteme: interspinos, intertransversar, transversospinos si spinotransversar. Au rol in mentinerea pozitiei verticale a trunchiului, in extensiile dorsale si laterale ale coloanei vertebrale si in rotatia acesteia.

A. Sistemul interspinos cuprinde muschi scurti, situati intre apofizele spinoase ale vertebrelor din regiunile: cervicala, toracica si lombara (muschi interspinosi). Sunt muschi profunzi si contribuie la extensia coloanei vertebrale.

B. Sistemul intertransversar cuprinde urmatorii muschi:
muschii intertransversari, mici, legand apofizele transversale intre ele. Sunt preponderent dezvoltati in regiunile cervicala si lombara.
muschiul iliocostal, format din trei portiuni: iliocostalis lumborum, care are originea pe apofizele spinoase ale ultimelor vertebre lombare, sacru si crestele iliace si insertia pe ultimele sase coaste; iliocostalis thoracis, cu originea pe ultimele sase coaste si insertia pe primele sase coaste, si iliocostalis cervicis, cu originea pe costele III – VI si insertia pe tuberculii posteriori ai apofizelor transverse ale vertebrelor cervicale III – VII.
muschiul longissimus, cu trei portiuni: muschiul thoracis, care are originea pe apofizele spinoase lombo – sacrale, creasta iliaca si ligamentele sacro – iliace, si insertia pe apofizele transversale ale vertebrelor lombare si toracice si pe coaste; muschiul longissimus cervicis, cu originea pe primele sase vertebre toracice si insertia pe apofizele transverse ale ultimelor cinci vertebre cervicale, si muschiul longissimus capitis, cu originea pe apofizele transverse ale ultimelor vertebre cervicale si ale primelor vertebre toracice si insertia pe apofiza mastoidiana a osului temporal.

C. Sistemul transversospinos, care constituie masa principala a muschilor santurilor vertebrale. Sunt muschi fusiformi, cu originile pe apofizele transverse ale vertebrelor, avand traiect oblic asendent. Se insera pe apofizele spinoase ale vertebrelor de deasupra.
muschii rotatori scurti se gasesc in regiunea toracica, unde au originile pe apofizele transverse si se insera pe apofizele spinoase ale vertebrei de deasupra;
muschii multifizi au originile pe apofizele trasverse si insertiile, in evantai, pe apofizele vertebrelor superioare (sarind 2 – 4 vertebre);
muschiul semispinal al capului are originea pe apofizele transverse ale primelor sase vertebre toracice si apofizele articulare ale primelor patru vertebre cervicale, si insertia pe occipital;
muschiul semispinal al gatului are originea pe apofizele transverse ale vertebrelor cervicale I – VI si insertia pe apofizele spinoase ale vertebrelor cervicale II – V;
muschiul semispinal al toracelui are originea pe apofizele transverse ale vertebrelor toracice VI – X, iar insertia pe vertebrele toracice I – IV si cervicale VI – VII.

D. Sistemul spinotransversar cuprinde muschiul splenius, cu originea pe apofizele spinoase ale ultimelor vertebre cervicale si ale primelor cinci toracice si insertia pe jumatatea laterala a liniei nucale superioare si pe fata laterala a apofizei mastoide (splenius capitis), sau pe apofizele transversale ale atlasului si axisului (splenius cervicis).

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 27 august, 2012, 10:44

3 Discutii la Zona coloanei vertebrale

 1. iulius 02/12/2012 at 02:09

  Buna dimineata! In urma unui control sa constatat ca sufar de hiperlordoza lombara.Doctorul ma sfatuit sa fac gimnastica dar nu mi-a spus si ce tipuri de exercitii sa fac.Ma puteti ajuta in acest sens/ Multumesc!

  Răspunde
 2. Petonela 30/10/2012 at 18:14

  Buna ziua!
  Sunt foarte ingrijorata, am mari dureri de spate.Sa va spun exact de la inceput.Prin august am fost la un doctor (Bethesda) si am primit un tratamet de 10 zile cu: injectii-Tratul(foarte dureroase), paracetamol, mydocalm si Sindolor crema.Mi-a spus, de asemenea, sa nu muncesc si sa evit statul pe scaun, sa stau doar in picioare sau intinsa.Mentionez ca medicul respectiv nu mi-a facut radiografie(stiu,e cam ciudat).Peste 10 zile am revenit la dumnealui,am facut si o radiografie,s-a uitat putin pe ea, dar nu mi-a spus nimic(ce am? de la ce? cum pot sa ma insanatosesc). I-am spus ca nu am muncit deloc si ca inca ma doare tare; dumnealui mi-a spus ca nu l-am ascultat si ca sigur mi-am fortat spatele intr-un fel.A fost incredibil momentul, in fine, mi-a dat din nou tratament cu pastile Arcoxia,paracetamol,mydocalm si Sindolor.L-am intrebat pe doctor daca imi poate recomanda niste exercitii sau masaje.Raspunsul lui a fost unul foarte urat si banal: ”Daca pleci in strainatate cauta un doctor acolo sau cauta pe internet” . Am ramas socata, va spun sincer, am cheltuit foarte multi bani pe consultatie si pastile si tot degeaba,apoi sa mai primesc si un raspuns ”frumos” din partea unui doctor nepriceput.Am terminat pastilele,acum sunt in strainatate si am alte pastile-Naproxen de la alt doctor de aici.Am inceput sa ma simt bine de la aceste pastile si nici nu au fost scumpe(fata de cat am cheltuit pe ”nimicurile” de acasa),dar de 3 zile au inceput niste dureri foarte mari de nu ma pot apleca si ma dau greu jos din pat.Asta ma ingrijoreaza tare,deoarece incepusem sa ma dimt bine de la aceste pastile-Naproxen.Urmeaza sa fac fizioterapie din Noiembrie. Sunt ingrijorata pentru ca nu sunt lamurita,pana la urma ce probleme am?Un alt doctor mi-a spus, ca ultimul inel de la coloana nu este inchis bine,dar deoarece sunt tanara, in timp se va inchide.Alt doctor mi-a spus ca as putea da in hernie.Altcineva mi-a spus ca daca e de la coloana sa nu fac sport,sa nu alerg.Iar primul doctor la care am fost si mi-a dat tratamentul a spus sa merg pe jos si sa alerg. Va rog sa ma credeti ca nu mai stiu ce sa cred si sa mai fac.
  Va rog sa-mi trimiteti un mail pe adresa mea.Va multumesc anticipat!

  Răspunde
  • Dr. Pavel 31/10/2012 at 09:58

   Care este diagnosticul pus de medicii la care a-ti fost?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *