Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Zona Zoster (Herpes Zoster)

Zona Zoster (Herpes Zoster)

Zona Zoster (Herpes Zoster)

Boala este produsa de virusul varicelo – zosterian (VVZ) care in copilarie produce ca primoinfectie varicela iar ca recidiva la adult zona-zoster. Ca si virusul herpetic, si VVZ se localizeaza in stare latenta in ganglionii spinali posteriori dar si in ganglionii senzitivi cranieni.

Simptome

Debutul bolii are loc printr-o nevralgie tipica datorata unei reactii inflamatorii acute in teaca Schwann a nervului afectat, nevralgie care precede cu zile eruptia cutanata. Pana la aparitia acesteia, durerile pot fi confundate in functie de localizare cu o angina pectorala, colica biliara sau renala ori migrene. Dupa 3 – 4 zile apare eruptia cutanata tipica sub forma de pete eritematoase difuze cu numeroase vezicule si uneori bule cu continut pseudo-purulent sau hemoragic pe suprafata lor, grupate „in buchete”. Extrem de caracteristica este dispozitia strict metamerica si unilaterala, cu limitarea eruptiei pe linia mediana a corpului.

In decurs de 2 – 3 saptamani eruptiile lichidiene se crustifica, crustele se detaseaza, eritemul se reduce si in final raman cateva pete hipopigmentate posteruptive. Caracteristic, nevralgiile persista inca o perioada, de la cateva luni la cativa ani. Algiile zosteriene si postzosteriene sunt cu atat mai intense si prelungite cu cat persoana afectata este mai in varsta. Ca o observatie clinica, zona-zoster la persoane tinere sub 30 de ani evolueaza de regula cu prurit si nu cu durere. Se mai pot asocia adenopatia satelita si un sindrom subfebril.

Localizare

Localizarile topografice cele mai frecvente sunt: intercostala (forma toracica), trigeminala, mai ales a ramurii oftalmice, ocupand o jumatate de frunte si scalp, brahiala (de-a lungul unui membru superior) si sciatica (de-a lungul unui membru inferior). Localizarea virusului in ganglionul geniculat produce sindromul Ramsey-Hunt, cu eruptie localizata strict pe conductul auditiv extern si cu dureri extrem de intense.

Formele atipice de zona-zoster apar la persoane imunodeprimate prin cauze congenitale sau dobandite (neoplazii, SIDA) si se manifesta fie prin eruptii unilaterale dar pe mai multe metamere cutanate, fie prin eruptii bilaterale, fie mai rar prin eruptie generalizata.

Complicatii

Complicatiile uzuale ale zonei-zoster sunt suprainfectia bacteriana si coafectarea oculara prin keratita eroziva, conjunctivita, uveita sau paralizii de nervi oculo-motori. Rar se poate produce pareza faciala.

Tratamentul zonei-zoster

Tratamentul etiologic se face cu aceleasi medicamente ca si herpesul (Aciclovir, Valaciclovir, Famciclovir) sau Brivudin, in doze mai mari decat in herpes (pentru Aciclovir 4g/zi, adica 5 ori 4 tb a 200 mg/zi, timp de 7 zile). La acesta se adauga tratamentul simptomatic al algiilor cu paracetamol, piafen, tramal si sedative usoare.

Tratamentul local presupune 4 aplicatii zilnice cu creme cu antivirale (vezi herpes).

Tratamentul algiilor postzosteriene este dificil; sunt indicate Carbamazepina sau Doxepinul si in ultima instanta corticoterapia in doze medii de 0,5 mg/kg/zi, cu observatia ca atat timp cat este inca prezenta eruptia cutanata corticoterapia este strict contraindicata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 9:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *